Αλ. Tσίπρας: «Η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων ήταν και θα παραμείνει δημιουργική»

Αλ. Tσίπρας: «Η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων ήταν και θα παραμείνει δημιουργική»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη ήταν και θα παραμείνει δημιουργική, έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά το χαιρετισμό του στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής, το οποίο επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

«Σε αυτό το σχολείο είστε και χριστιανοί και μουσουλμάνοι και αυτό είναι μήνυμα αισιοδοξίας ότι η συνύπαρξή μας ήταν και θα παραμείνει δημιουργική και ότι ο πολιτισμός, ένα από τα μεγαλύτερα όπλα μαζί με την εκπαίδευση, θα σφυρηλατήσει την ταυτότητά μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, τις προκλήσεις της νέας εποχής», είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους μαθητές του μουσικού σχολείου και πρόσθεσε: «θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε το καλύτερο για τη χώρα και τον τόπο και θα πετύχουμε αν καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχολείο «παράδειγμα συνύπαρξης που μέσα από το στοιχείο του πολιτισμού μπολιάζει τις κοινωνίες μας, τις μικρές και τις μεγάλες κοινότητες, γιατί ο πολιτισμός είναι τα ήθη, τα έθιμα η κουλτούρα και η ψυχή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κοινή πολιτισμική παράδοση, όλα αυτά, διαμορφώνουν ένα πολύ ουσιαστικό, πολύ μεγάλο μήνυμα για το μέλλον. Αυτός είναι ο τόπος μας και αυτή είναι η ταυτότητά μας, συνυφασμένη με συνεισφορές από όλες τις πλευρές, από όλες τις θρησκείες, από όλες τις απόψεις».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ,. ότι η κυβέρνησή του θα ενισχύσει τα μουσικά σχολεία σε όλη τη χώρα και είπε χαρακτηριστικά: «τα μουσικά σχολεία είναι μια εξαιρετική παρακαταθήκη, μια πολύ σημαντική, θα έλεγα, κατάκτηση στο χώρο της εκπαίδευσης και βούληση όλων μας, του υπουργείου παιδείας – είναι εδώ και ο υπουργός παιδείας – είναι τα σχολεία αυτά να ενισχυθούν. Όχι μόνο να στηριχτούν αλλά και να ενισχυθούν».

Είχε προηγηθεί το αίτημα του διευθυντή του μουσικού σχολείου Ηλία Ιωαννάκη να στελεχωθούν τα μουσικά σχολεία με μόνιμο προσωπικό. Όπως ανέφερε, «σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 45 μουσικά σχολεία με 10.000 μαθητές».

Ο διευθυντής του σχολείου έστειλε μήνυμα εναντίον του εθνικισμού, με τον οποίο, όπως είπε, προσπαθούν κάποιοι να δηλητηριάσουν τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους της Θράκης και παρατήρησε: «δεν θα αφήσουμε να περάσει ο εθνικισμός στην περιοχή μας». Ο ίδιος συνειδητά διάλεξε, και τα παιδιά έπαιξαν, ελληνικά τραγούδια αλλά και ένα τούρκικο για να δείξουν με ποιες μουσικές διασκεδάζει ο κόσμος στην περιοχή. Επιφύλαξε και μία έκπληξη στον πρωθυπουργό καθώς προσκάλεσε στο βήμα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο οποίος τραγούδησε με τα παιδιά.

   Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε με χιούμορ: «δεν ήξερα ότι έχω βουλευτή που τραγουδάει τόσο ωραία» και είπε ότι ζηλεύει τους μαθητές του μουσικού σχολείου γιατί κάνουν αυτό που αγαπούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή