Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Η πολυτάλαντη Μαρζάν Σατραπί έρχεται στην Αθήνα

Σχεδιάζει και γράφει κόμικς, κάνει εικονογραφήσεις, ζωγραφίζει, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στη σκηνοθεσία. Η Mαρζάν Σατραπί έρχεται για ένα απόγευμα στη Στέγη για μια συζήτηση με τη δημοσιογράφο Αννα Δαμιανίδη στις 30/11. Η πολυσχιδής Γαλλοϊρανή καλλιτέχνις έγινε διεθνώς γνωστή όταν εξέδωσε τις αναμνήσεις από τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια υπό μορφή κόμικς (graphic novel), που μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Στη σειρά βιβλίων με τον τίτλο Περσέπολις, αφηγείται την ιστορία μιας πανέξυπνης πιτσιρίκας που μεγαλώνει στο Ιράν της δεκαετίας του 1970, όταν η Ισλαμική Επανάσταση και ο πόλεμος με το Ιράκ εισβάλλουν στη ζωή της οικογένειάς της και αναστατώνουν τον κόσμο της. Η ιστορία συνεχίζεται στη Βιέννη, όπου θα την στείλουν οι γονείς της, με την ευχή να ζήσει ελεύθερα. Με ειλικρίνεια και καταλυτικό χιούμορ, η Σατραπί διηγείται την ιστορία μιας ασυνήθιστης ενηλικίωσης, που χάρη στο σπάνιο ταλέντο της θα αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και συγκρίσεις με το Maus, το κορυφαίο γκράφικ νόβελ του 20ού αιώνα, από τον Art Spiegelman. Λίγα χρόνια αργότερα, η ίδια θα διασκευάσει την αυτοβιογραφική Περσέπολις για τον κινηματογράφο, κερδίζοντας –ανάμεσα σε άλλα– το Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ των Καννών, δύο Βραβεία Σεζάρ, καθώς και μια υποψηφιότητα για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

​Συγγρού 107, στις 7 το απόγευμα

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Η δυναμική της ελληνικής τζαζ σε ένα τριήμερο

Η εξωστρέφεια και η δυναμική της ελληνικής τζαζ σκηνής σε ένα τριήμερο με τολμηρές συνεργασίες Ελλήνων και ξένων μουσικών. Αν και είναι το 6ο Πανόραμα, θα συμβούν πολλά για πρώτη φορά. Το φετινό Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοδοξεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά. Για πρώτη φορά, τρεις σπουδαίοι πιανίστες θα βρεθούν μαζί στη σκηνή.

Πιο συγκεκριμένα, στη σκηνή θα συμπράξουν οι Ελληνες Γιώργος Κοντραφούρης και Νίκος Αναδολής με τον Φινλανδό Aki Rissanen. Επίσης για πρώτη φορά, οι «Βερολινέζοι» GRIX (Φλώρος Φλωρίδης, Αντώνης Ανισέγκος και Γιώργος Δημητριάδης) θα συμπράξουν με την εξαιρετική βοκαλίστρια Λουκία Παλαιολόγου. Τη διοργάνωση θα κλείσει το διεθνές τρίο του Σπύρου Μάνεση, καταθέτοντας το δικό του δημιουργικό στίγμα.

​​Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση,

Συγγρού 107

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Συνάντηση κορυφής στο Κεφαλληνίας

Το 2017 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής θεατρικής εταιρείας «Πράξη». Ηταν το 1987 όταν το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία, με το έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ». Ηταν τότε που η Μπέττυ Αρβανίτη κάλεσε για πρώτη φορά τη Ρούλα Πατεράκη από τη Θεσσαλονίκη για να συνεργαστούν. Φέτος, Μπέττυ Αρβανίτη και Ρούλα Πατεράκη συναντώνται πάλι ανεβάζοντας ένα καθαρά γυναικείο έργο, τις «Τρωάδες σήμερα», σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη. Παίζουν οι Μπέττυ Αρβανίτη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Κεχαγιόγλου κ.ά.

​​Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη

ΠΑΛΛΑΣ

«Το Μυστικό των Εποχών»

Ταλαντούχοι χορευτές και χορεύτριες ηλικίας από 9 έως 22 ετών συμμετέχουν στην παράσταση του Athens Children’s Ballet «Περσεφόνη: Το Μυστικό των Εποχών», που παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο θέατρο «Παλλάς». Τη χορογραφία υπογράφει ο Erico Montes Nunes, Α΄ χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου.

Βουκουρεστίου 5.

Ωρα έναρξης 6 μ.μ.

FAUST

Η τελευταία «Κραυγή»

Ολοκληρώνονται την Κυριακή 27/11 οι παραστάσεις στο Faust για την «Κραυγή» του Τένεσι Ουίλιαμς, που σκηνοθέτησε η Ελλη Παπακωνσταντίνου με τον Αλέκο Συσσοβίτη και τη Μάνια Παπαδημητρίου. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ο συγγραφέας χαρακτήριζε «το καλύτερο έργο μου μετά το “Λεωφορείον ο Πόθος”».

​​Faust, Καλαμιώτου 11,

Μοναστηράκι

GAZARTE

Χοσέ Φελισιάνο

Βραβευμένος με εννέα Grammy και χαρακτηρισμένος «ο σπουδαιότερος εν ζωή κιθαρίστας», ο Χοσέ Φελισιάνο παραμένει ενεργός πέντε δεκαετίες μετά τις πρώτες του εμφανίσεις στα κλαμπ του Γκρίνουιτς Βίλατζ. Διάσημος τόσο για τις διασκευές του, όπως αυτή του «Light my fire» των Doors, όσο και για τα πρωτότυπα κομμάτια του, ο διάσημος μουσικός επιστρέφει στην Αθήνα για μία συναυλία στο Gazarte.

​​Tη Δευτέρα στις 9 μ.μ.

Boυτάδων 32-34

PUBLIC ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Η πολιτική στο επίκεντρο

Την Τρίτη 29/11 ο Χάρης Βλαβιανός, ποιητής, μεταφραστής και διευθυντής του περιοδικού «Ποιητική», συζητεί με τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, στα Public Συντάγματος, για ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα της σκέψης κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών στοχαστών καθώς και Ελλήνων στοχαστών του Διαφωτισμού. Είσοδος ελεύθερη.

​​Πλατεία Συντάγματος, στις 7 το απόγευμα

ΚΥΤΤΑΡΟ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Την τελευταία του παράσταση δίνει σήμερα το βράδυ ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο «Κύτταρο». Αποσκευή του, μια «Μικρή βαλίτσα» γεμάτη από παλιά και νέα τραγούδια. Μέσα από την ευφάνταστη χρήση των εγχόρδων και με την εφευρετικότητα της ξεχωριστής μπάντας, τα τραγούδια αντιμετωπίζονται συνεχώς με νέους τρόπους, σαν πρόσωπα κοιταγμένα από διαφορετικές γωνίες.

​​«Κύτταρο»,

Ηπείρου 48 και Αχαρνών

ΘΕΑΤΡΟ ΡΑΝΤΑΡ

Μια ιδιότυπη συνομιλία

Η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου ΕΙΚ’ ΑΣΜΑ παρουσιάζει στο θέατρο «Ραντάρ» το θεατρικό έργο της Χρύσας Αποστολάτου «Το στοίχημα» κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Πρόκειται για μια ιδιότυπη συνομιλία ενός συγγραφέα υπό ψυχιατρική παρακολούθηση με τους ήρωες-πρότυπά του. Ενα μυστηριακό παιχνίδι ανάμεσα στο φαντασιακό και το πραγματικό που στήνεται με μια τράπουλα ταρό. Παίζουν οι: Σπύρος Ξένος, Σταύρος Παργινός, Λούνα Λούβαρη κ.ά.

​​Πυθέου 93, Πλ. Αγίου Ιωάννη,

τηλ. 210-97.69.294

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή