Αυλαία στη Φόρμουλα 1 με τελικό Ρόσμπεργκ – Χάμιλτον

Αυλαία στη Φόρμουλα 1 με τελικό Ρόσμπεργκ – Χάμιλτον

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια τελική μάχη, ρόδα με… ρόδα, θα κριθεί ο φετινός τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1, αφού ο πρωτοπόρος Νίκο Ρόσμπεργκ και ο πρωταθλητής Λιούις Χάμιλτον –αμφότεροι με Μερσέντες– θα τα δώσουν όλα στο Αμπου Ντάμπι αύριο, προς τέρψιν φιλάθλων, διοργανωτών και βεβαίως των χορηγών.

Τι κι αν καταργήθηκε αμέσως ο άστοχος κανονισμός που ήθελε την τελευταία κούρσα της χρονιάς (το 2014) να δίνει διπλάσιους πόντους, ώστε να μένει ζωντανό το ενδιαφέρον των φιλάθλων μέχρι τέλους… Φέτος η εξέλιξη του πρωταθλήματος των οδηγών (για τους κατασκευαστές ούτε λόγος, η Μερσέντες σάρωσε ξανά) ήταν τέτοια, ώστε το ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα πραγματικά κορυφώνεται από μόνο του αύριο.

Ολη τη σεζόν ο Ρόσμπεργκ έδειξε ότι είχε το πάνω χέρι στη μονομαχία των δύο οδηγών της Μερσέντες, που δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων. Φέτος δεν ετέθη θέμα οδηγιών από τον κατασκευαστή και έτσι θεωρείται ότι η μάχη τους έχει δοθεί στα ίσα. Και τι μάχη! Οι τρεις νίκες του Βρετανού Χάμιλτον στα ισάριθμα τελευταία γκραν πρι συρρίκνωσαν τη διαφορά από τον Γερμανό Ρόσμπεργκ στους 12 βαθμούς, μία στροφή πριν από το τέλος της ετήσιας κούρσας. Ετσι, μπορεί ο γιος του Φινλανδού πρωταθλητή του 1982 Κέκε Ρόσμπεργκ να είναι το φαβορί, αφού του αρκεί μόνο η τρίτη θέση του πόντιουμ αύριο στο αραβικό εμιράτο για να επαναλάβει τον θρίαμβο του πατέρα του, όμως σε έναν αγώνα –όπως έδειξε και η απίστευτη κούρσα στη Βραζιλία πριν από 13 μέρες– όλα είναι πιθανά. Ακόμη κι αν ο Ρόσμπεργκ εγκαταλείψει την αποκαλούμενη «Μονομαχία στην Ερημο», θα πάρει τον τίτλο εφόσον μείνει εκτός βάθρου ο μεγάλος του αντίπαλος.

Οι δύο πιλότοι έχουν ισάριθμες νίκες φέτος (από εννέα σε σύνολο 20 γκραν πρι), αλλά σε τυχόν ισοβαθμία τους υπερτερεί ο Γερμανός οδηγός, έχοντας περισσότερες δεύτερες θέσεις κατά μία, εκτός αν αύριο έρθει έβδομος και ο Χάμιλτον δεύτερος, οπότε ο τίτλος θα πάει στον Βρετανό πιλότο που υπερτερεί στις τρίτες θέσεις!

Σε δηλώσεις του ο Χάμιλτον, νικητής στο Αμπου Ντάμπι το 2011 και το 2014, παραδέχθηκε ότι έχει «ελάχιστες πιθανότητες» για τον τίτλο, ό,τι κι αν κάνει ο ίδιος, αφού δεν είναι στο χέρι του η έκβαση του πρωταθλήματος. «Ωστόσο, δεν παραδίδομαι. Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να γίνει, όσο απίθανο κι αν φαίνεται» τόνισε. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το στατιστικό ότι από τις εννιά του νίκες φέτος οι τέσσερις έγιναν με τον Ρόσμπεργκ εκτός βάθρου. Αρκεί επομένως μια πέμπτη φορά για να αλλάξουν όλα και να γίνει ο Χάμιλτον ο πρώτος Βρετανός με τέσσερα πρωταθλήματα.

Από την πλευρά του ο Ρόσμπεργκ προσπάθησε να κρύψει την αγωνία του για την αναμέτρηση των 55 γύρων στο σιρκουί, όπου πέρυσι ήταν νικητής, λέγοντας ότι δε, θα μπει συντηρητικά αλλά για να νικήσει και ότι «θα είναι ένας αγώνας όπως όλοι οι άλλοι». Δεν θα είναι όμως: Πρόκειται για τον μόνο αγώνα που θα ξεκινήσει μέρα και θα τελειώσει νύχτα· και η νύχτα αύριο μπορεί να μη βγάζει επίσκοπο, κατά το κοινώς λεγόμενον, αλλά σίγουρα βγάζει πρωταθλητή!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή