Μουζάλας προς Ε.Ε.: Μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα

Μουζάλας προς Ε.Ε.: Μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε δομές στην ενδοχώρα και την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες του relocation, ζήτησε με ανακοίνωσή του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

«Ζητάμε από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου, καθώς και να συμβάλλει στην διαδικασία του relocation.

Ζητάμε από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας την επανεξέταση της πρότασης μας για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο, σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας», επισήμανε ο κ. Μουζάλας στην ανακοίνωσή του.

Εξέφρασε ακόμα τη βαθιά θλίψη του για το τραγικό δυστύχημα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου  και δήλωσε πως  «πρόκειται για ατυχές περιστατικό, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε ύστερα από χρήση φιαλιδίου εντός σκηνής που διέμενε οικογένεια προσφύγων».

Διευκρίνισε ακόμα ότι «από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε ξενώνες φιλοξενίας εκτός δομής, ενώ αεροπλάνο τύπου C-130 μετέβη στη Λέσβο για μεταφορά των τραυματιών στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο ΚΑΤ».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το ατυχές αυτό γεγονός λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα επιβαρυμένη περίοδο για τα νησιά, καθώς έχει εγκλωβιστεί σ' αυτά μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών και ζήτησε από τους πολίτες των νησιών να συνεχίσουν να δείχνουν αυτοσυγκέντρωση και ψυχραιμία ώστε να συνδράμουν στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στις περιοχές,

Ο κ. Μουζάλας τέλος ευχήθηκε, «η υγεία των τραυματιών να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια, με τη συμβολή θεσμικών φορέων και κατοίκων να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα νησιά μας, τόσο για τους ντόπιους πολίτες, όσο και για τους πρόσφυγες και μετανάστες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή