Ενας ποδοσφαιρικός παράδεισος

Ενας ποδοσφαιρικός παράδεισος

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο σύλλογος με το υψηλότερο μισθολόγιο των παικτών του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, κατά τη νεότερη έκδοση της έρευνας Global Sports Salaries Survey.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έρευνας, ο μέσος όρος αμοιβής κάθε παίκτη του αγγλικού συλλόγου (που ανήκει στην πρώτη ομάδα και όχι στη δεύτερη ή στο εφηβικό τμήμα) ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 5,77 εκατ. λίρες ή 6,65 εκατ. ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με 480.833 λίρες (555.000 ευρώ) τον μήνα για κάθε άσο που είναι στη διάθεση του Ζοζέ Μουρίνιο.

Το ποσό αυτό φέρνει τη Γιουνάιτεντ στην τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των συλλόγων όλων των αθλημάτων, πίσω από την πρωταθλήτρια ομάδα του ΝΒΑ, τους Κλίβελαντ Καβαλίερς που πληρώνουν κατά μέσον όσο 8,7 εκατ. δολάρια (8,08 εκατ. ευρώ) ανά παίκτη τον χρόνο, την ομάδα μπέιζμπολ Νιου Γιορκ Γιάνκις με 7,68 εκατ. δολάρια (7,13 εκατ. ευρώ) ανά παίκτη, και μία ακόμη ομάδα του ΝΒΑ, τους Λος Αντζελες Κλίπερς με 7,65 εκατ. δολάρια (7,1 εκατ. ευρώ) ανά μπασκετμπολίστα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται στα επίσημα μισθολογικά στοιχεία περίπου 10.000 επαγγελματιών αθλητών σε 333 συλλόγους σε επτά αθλήματα και δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα sportingintelligence.com.

Δεύτερη, πίσω από τη Γιουνάιτεντ στο ποδοσφαιρικό μισθολόγιο, είναι η Μπαρτσελόνα, της οποίας οι παίκτες αποκομίζουν σε ετήσια βάση το ποσό των 6,52 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο, με τρίτη τη Μάντσεστερ Σίτι με 5,4 εκατ. λίρες (6,23 εκατ. ευρώ) ανά ποδοσφαιριστή.

Να σημειωθεί εδώ ότι στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα η Γιουνάιτεντ βρισκόταν κάτω από τη συμπολίτισσα Σίτι. Ωστόσο, η τεράστια μεταγραφική δαπάνη του περασμένου καλοκαιριού, ύψους 145 εκατομμυρίων λιρών (167,3 εκατ. ευρώ) που έφερε στο Ολντ Τράφορντ μεγάλους αστέρες όπως τον ακριβότερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο Πολ Πογκμπά και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, αύξησε κατά πολύ το σύνολο των μισθών που καταβάλλουν οι «κόκκινοι διάβολοι».

Οι δύο σύλλογοι του Μάντσεστερ είναι οι μόνοι από την Πρέμιερ Λιγκ που συγκαταλέγονται στο τοπ-30 των πιο πολυέξοδων επαγγελματικών συλλόγων του κόσμου σε όλα τα αθλήματα, με την Τσέλσι να βρίσκεται στο νούμερο 34, την Αρσεναλ στο 47 και τη Λίβερπουλ στο 60, δηλαδή πολύ πίσω από τους αμερικανικούς αθλητικούς συλλόγους σε μπάσκετ, μπέιζμπολ κ.λπ. Αυτό εκτιμάται ότι αντανακλά και την πτώση της βρετανικής λίρας έναντι του δολαρίου αυτό το καλοκαίρι, μετά το δημοψήφισμα για απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Βεβαίως, η Πρέμιερ Λιγκ παραμένει με μεγάλη διαφορά η πλέον προσοδοφόρα ποδοσφαιρική λίγκα παγκοσμίως, με τις μέσες ετήσιες αποδοχές για τους ποδοσφαιριστές του αγγλικού πρωταθλήματος να ανέρχονται πλέον στα 2,53 εκατ. λίρες, ή 2,92 εκατ. ευρώ. Αυτό συνιστά μια αύξηση 3.300% από τις 77.000 λίρες (88.875 ευρώ) που λάμβανε ετησίως κάθε παίκτης στην πρώτη σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ, το 1992-93.

Αναμένονται μάλιστα σημαντικές περαιτέρω αυξήσεις, δεδομένου ότι η Πρέμιερ Λιγκ έχει συνάψει συμφωνίες παραχώρησης των εγχώριων και διεθνών τηλεοπτικών δικαιωμάτων του αγγλικού πρωταθλήματος συνολικής αξίας περίπου 8 δισεκατομμυρίων λιρών (9,23 δισ. ευρώ) για την τριετία 2016-2019.

Εκτός Αγγλίας, η Μπάγερν Μονάχου αποτελεί τον σύλλογο με τους υψηλότερους μισθούς στη Γερμανία και η Γιουβέντους η πλέον καλοπληρώτρια στην Ιταλία. Ομως, το πιο ενδιαφέρον είναι πως η Κίνα έχει αναδυθεί πλέον ως μια σημαντικότατη οικονομική δύναμη στο ποδόσφαιρο, καθώς η έρευνα δείχνει ότι πέντε από τους 14 παίκτες με τους υψηλότερους μισθούς στον κόσμο έχουν συμβόλαιο με ομάδες του κινεζικού πρωταθλήματος. Το ακριβότερο συμβόλαιο όμως ανήκει στον Κριστιάνο Ρονάλντο, που λαμβάνει 1,82 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Η τηλεόραση είναι αυτή που ανεβάζει στα ύψη τα κασέ των παικτών και στο ΝΒΑ, το οποίο συνήψε το 2014 συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων ύψους 24 δισ. δολαρίων (22,3 δισ. ευρώ) και έτσι έχει έξι από τους 10 πλουσιότερους συλλόγους σε όλα τα αθλήματα παγκοσμίως και 14 από τους 20 πρώτους. Σημειώνεται ότι η έρευνα καλύπτει 17 λίγκες στα αθλήματα του ποδοσφαίρου, του μπέιζμπολ, του μπάσκετ, του αμερικανικού ποδοσφαίρου, του χόκεϊ στον πάγο, του κρίκετ και του αυστραλιανού ποδοσφαίρου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή