ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: «Η 'Αγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ύστερα από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και το διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, ότι η 'Αγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, με βάση πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η 'Αγκυρα «είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει όλα τα απαιτούμενα βήματα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί άμεσα η λύση», ενώ πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά ζητά πενταμερή διάσκεψη δίχως καμία καθυστέρηση και προτού να υπάρξει προετοιμασία των δυο πλευρών σε διάφορα ανοιχτά κεφάλαια (εδαφικό, χάρτες κ.ο.κ.).

Ο Μουσταφά Ακιντζί άσκησε κριτική στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη για τα όσα συνέβησαν στην Ελβετία και από την άλλη αναφέρθηκε στη σημασία καθορισμού της ημερομηνίας για την πενταμερή διάσκεψη.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα.

«Θα γίνουν επαφές με την Αγγλία. Πρέπει να προσεγγίσουμε και το δικό τους ενδιαφέρον στο κεφάλαιο της ασφάλειας- εγγυήσεων. Ενδέχεται να υπάρξουν κάποια θέματα πρακτικής υφής. Αυτά θα μείνουν για το 2017. Δίνοντας αρκετό καιρό στο λαό (για τη μελέτη του σχεδίου), στα μέσα του επόμενου έτους θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα», είπε.

Την ερχόμενη Δευτέρα ο Ακιντζί θα έχει συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.

Όπως μεταδίδεται ο Ακιντζί θα έχει επίσης την Τετάρτη συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ.

Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα, μετά το Μοντ Πελεράν, και το Δεκέμβριο αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ανώτατος αξιωματούχος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι στην νέα περίοδο, ο απώτερος στόχος της Άγκυρας είναι η άμεση σύγκληση της πενταμερούς διάσκεψης. Η Άγκυρα προσεγγίζει αυτή την διάσκεψη από την σκοπιά μιας συνολικής διαδικασίας «πάρε-δώσε» στο Κυπριακό, είπαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά προτείνει την διευθέτηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και κεφαλαίων σε συνάντηση εκτός Κύπρου σε δυο διαφορετικά «τραπέζια». Στο ένα, οι δυο ηγεσίες θα διευθετήσουν όλα τα εναπομείναντα ανοιχτά κεφάλαια. Στο άλλο τραπέζι και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συζητήσουν το ζήτημα της ασφάλειας.

Εφόσον υπάρξει ανάγκη, θα γίνει μια διαδικασία «πάρε-δώσε» ανάμεσα σε αυτά τα δυο «τραπέζια».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ