Νέα υψηλά για τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ και το δολάριο

Νέα υψηλά για τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ και το δολάριο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοδική πορεία παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων, ενώ το δολάριο βρέθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα την εβδομάδα που διανύσαμε, λόγω αυξημένων προσδοκιών για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και εφαρμογή αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από τη Fed σε περίπτωση που οι προεκλογικές υποσχέσεις του νέου προέδρου για ενίσχυση του προστατευτισμού στο εμπόριο και για δημοσιονομική τόνωση τελικά υλοποιηθούν. Υστερα από σειρά ισχυρότερων των αναμενομένων οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες και την εκτίμηση της πλειοψηφίας των μελών της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed ότι θα ήταν σκόπιμο η αύξηση των επιτοκίων να έρθει «σχετικά σύντομα», εν μέσω της βελτίωσης της αγοράς εργασίας και του υψηλότερου πληθωρισμού, η προθεσμιακή αγορά προεξοφλεί πλήρως μια επιτοκιακή αύξηση κατά 25 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ εκτιμά με πιθανότητα πάνω από 50% το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων κατά 50 μ.β. μέχρι το τέλος του 2017. Ως απόρροια των ανωτέρω, η απόδοση του 2ετούς κυβερνητικού αμερικανικού ομολόγου βρέθηκε σε υψηλό 6,5 ετών, 1,17%, στο τέλος της εβδομάδας. Σε ανάλογη πορεία βρέθηκαν και οι αποδόσεις ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να καταγράφει υψηλό 16 μηνών 2,42% την Πέμπτη πριν υποχωρήσει μερικώς την επόμενη ημέρα στην αγορά της Ευρώπης κοντά στο 2,38%.

Η αγορά αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε υιοθέτηση μέτρων περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της, προκειμένου να συμβάλει στην προσδοκώμενη ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη και να θωρακίσει, στο μέτρο που της επιτρέπουν τα όπλα στη «φαρέτρα» της και ο θεσμικός της ρόλος, την οικονομία από τους καθοδικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει λόγω της αναμενόμενης έναρξης της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. μέσα στο 2017, μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες της Ευρωζώνης και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία για την αναθεώρηση του συντάγματος τον επόμενο μήνα. Εν αναμονή της επόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου, οι αποδόσεις των γερμανικών κυβερνητικών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά τις τελευταίες ημέρες, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί την Πέμπτη σε νέο χαμηλό επίπεδο από τις αρχές του έτους, 1,0515, πριν ανακάμψει μερικώς την επόμενη ημέρα κοντά στην περιοχή του 1,0600, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 4% περίπου.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή