Εισροή φρέσκων κεφαλαίων στο Χ.Α. για πρώτη φορά μετά ένα πεντάμηνο

Εισροή φρέσκων κεφαλαίων στο Χ.Α. για πρώτη φορά μετά ένα πεντάμηνο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από πέντε μήνες εσωστρέφειας και αναβλητικότητας των επενδυτών στο Χρηματιστήριο, αυτήν την εβδομάδα διαπιστώθηκε για πρώτη φορά εισροή φρέσκων κεφαλαίων, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, όπου ο ημερήσιος τζίρος ξεπέρασε τα 85 εκατ. ευρώ. Η αιτία της αναστροφής του αρνητικού κλίματος είναι οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί από ξένα αλλά και εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για το 2016 θα συζητηθεί το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Οπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε ισχυρό ράλι ανόδου της τάξεως του 30,5% για τον τραπεζικό κλάδο στις έξι συνεχείς συνεδριάσεις από τις 16 μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 2016, ενώ μικρότερη (9,4%) αλλά εξίσου αξιόλογη ήταν και η άνοδος του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη. Η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε να μην έχει χάσει τα αντανακλαστικά της, αλλά βέβαια χρειάζεται τα ξένα κεφάλαια για να μπορέσει να αποκτήσει ξανά κατεύθυνση και κυρίως να μπορέσει να αποφύγει να κλείσει για τρίτη διαδοχική χρονιά με απώλειες. Θυμίζουμε ότι το 2014 οι συνολικές απώλειες του Χ.Α. έφθασαν το -28,95% και το 2015 ανήλθαν στο -23,59%. Είχαν προηγηθεί δύο χρονιές με θετικό πρόσημο, το 2013 (28,06%) και το 2012 (33,42%).

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με κέρδη 0,64% του Γενικού Δείκτη, που αναρριχήθηκε στις 615,83 μονάδες. Ο τζίρος ενισχύθηκε σημαντικά στα 70,395 εκατ. ευρώ με τις μετοχές των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (5,01%), του ΟΠΑΠ (3,66%) και της Alpha Bank (3,45%) να διακρίνονται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, με απώλειες έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μετοχές του Jumbo (-2,67%) και της ΔΕΗ (-1,92%). Τη περασμένη Τρίτη κατεγράφη η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος (2,5%), με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 631,21 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών με τη συμβολή των ξένων επενδυτών αναρριχήθηκε στα 85,217 εκατ. ευρώ. Διακρίθηκαν σε ημερήσια κέρδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς 11,11%, Εθνική 8,61%, Eurobank 6,67%, Alpha Bank 5%). Την Τετάρτη συμπληρώθηκαν έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη 9,4% του Γενικού Δείκτη. Ουσιαστικά, η Αθήνα την περασμένη Τετάρτη κάλυψε τις απώλειες κατά τη διάρκεια του 2016. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 44,715 δισ. ευρώ. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά 0,21% και διαμορφώθηκε στις 632,52 μονάδες.

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 επανήλθε ο πειρασμός των ρευστοποιήσεων για να κατοχυρωθούν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των τελευταίων έξι συνεδριάσεων. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν ο τραπεζικός κλάδος, που είχε ηγηθεί της εξαήμερης ανόδου με συνολικά κέρδη άνω του 30%. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ισχυρές πιέσεις (-7,5%) δέχθηκε η μετοχή της «Ελλάκτωρ» και ακολούθησαν οι τίτλοι της Τράπεζας Πειραιώς (-5,77%), της Eurobank (-5,61%) και της Εθνικής Τράπεζας (-5,26%). Την Παρασκευή συνεχίσθηκαν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση οι ρευστοποιήσεις μετοχών αλλά με ήπιο ρυθμό. Οι συναλλαγές περιορίσθηκαν χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει και τη στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές μέχρι και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Οι τρεις πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδας είναι και οι τελευταίες εργάσιμες του Νοεμβρίου, όπου θα ανακοινωθούν και τα τελευταία αποτελέσματα γ΄ τριμήνου 2016 από τις εισηγμένες που επέλεξαν να ενημερώσουν τους μετόχους τους παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία τούς παρέχει το δικαίωμα να μη δημοσιοποιήσουν τις επιδόσεις τους.

Από την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2016 αναμένεται να περιορισθεί και ο αριθμός των hedge fund που θα επενδύουν στην Αθήνα, αφού ολοκληρώνεται παραδοσιακά η χρονιά και τα ξένα χαρτοφυλάκια προετοιμάζονται για τους νέους επενδυτικούς στόχους του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή