ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορισμένο ενδιαφέρον για 23 μικρά αεροδρόμια

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ολοκληρώθηκε η μελέτη αξιοποίησης των 23 μικρών αεροδρομίων της χώρας. Οπως αναμενόταν, η συντριπτική πλειονότητα αναδεικνύεται πολύ χαμηλής εμπορικής αξίας. Στην πράξη, με βάση τη μελέτη, μόνον για δύο αεροδρόμια φαίνεται να υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, ενώ για τα υπόλοιπα 21 αεροδρόμια φέρεται να βρίσκονται στα αζήτητα. Τα αεροδρόμια αυτά αναμένεται να μεταφερθούν στο υπερταμείο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Τα αεροδρόμια για τα οποία φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον είναι εκείνα του Αράξου και της Καλαμάτας. Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για άλλα 5 με 6 αεροδρόμια (Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Πάτμου κ.ά.), ενώ για τα υπόλοιπα 15 θεωρείται νομοτελειακή η μεταφορά τους στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ). Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν από την κυβέρνηση και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΔΗΣ. Στο ΤΑΙΠΕΔ πάντως θεωρούν ότι για τα 21 από τα 23 αεροδρόμια μια διαδικασία αποκρατικοποίησης θα καταλήξει σε «πολύ φασαρία για το τίποτε». Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα δύο αυτά αεροδρόμια το έσοδο από την αποκρατικοποίηση δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, τα 23 αεροδρόμια δέχονται μόλις το 5% του συνολικού αριθμού των ταξιδιωτών που φθάνουν μέσω αεροπλάνου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάσθηκε χθες στο ΤΑΙΠΕΔ, το αεροδρόμιο του Αράξου έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μεγάλο και επιτρέπει την προσγείωση πολύ μεγάλων αεροσκαφών. Από την άλλη πλευρά, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχει εμπορικό ενδιαφέρον λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δρομολογηθεί πτήσεις προς Καλαμάτα από διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Τέλος, χθες το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την πώληση του Χώρου Εξυπηρέτησης Υποδομών της Αττικής Οδού, που βρίσκεται στο Χαλάνδρι. Αγοραστής είναι ο Δήμος Χαλανδρίου και το τίμημα ανήλθε σε 2,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 4,15 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στον κόμβο 12 της Αττικής Οδού.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ