Βαν Ντουίν: «Εχουμε μακροχρόνια στρατηγική ανάπτυξης για την Interamerican»

Βαν Ντουίν: «Εχουμε μακροχρόνια στρατηγική ανάπτυξης για την Interamerican»

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η δέσμευσή μας για παρουσία στην Ελλάδα είναι μακροχρόνια. Αυτό ταιριάζει στη φιλοσοφία της Achmea, που είναι ένας συνεταιριστικός ασφαλιστικός οργανισμός με ιστορία περισσότερα από 200 χρόνια». Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του εκτελεστικού διοικητικού συμβουλίου της Achmea –μητρικής εταιρείας της Interamerican– κ. Βίλεμ Βαν Ντουίν. Στη συνέντευξή του στην «Κ» περιγράφει τα σχέδια του ομίλου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

– Η Interamerican πραγματοποίησε στροφή τα τελευταία χρόνια από τη δραστηριότητα της ζωής στη δραστηριότητα γενικών ασφαλίσεων. Πρόκειται για μια συγκυριακή τάση, λόγω της κρίσης, ή για στρατηγική επιλογή;

– Είναι ένα δείγμα της ευελιξίας που δείχνει η εταιρεία κατά τη μακρά περίοδο της κρίσης. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια επιλογή που στόχο έχει, μέσα από την εξισορρόπηση των δραστηριοτήτων, τη μείωση έκθεσης της Interamerican σε κινδύνους και τον καλύτερο έλεγχο της ανάληψης μελλοντικών υποχρεώσεων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των εγγυημένων αποδόσεων σε επενδυτικά προϊόντα του κλάδου ζωής. Ποια σοβαρή εταιρεία μπορεί να εγγυηθεί σήμερα αποδόσεις; Στρατηγικά ως προς τις δραστηριότητες, η εταιρεία έχει θέσει σε προτεραιότητα για τους προαναφερθέντες λόγους τους κλάδους γενικών ασφαλίσεων και υγείας. Θέλουμε η Interamerican να αποτελεί εταιρεία μακράς και σταθερής εμπιστοσύνης των πελατών ακολουθώντας το όραμα της Achmea. Συνεπώς, επιδοκιμάζουμε τις προϊοντικές πολιτικές που προσαρμόζονται στις συγκυρίες, εξασφαλίζοντας οικονομική ευρωστία και αναπτυξιακή προοπτική στην εταιρεία. Είμαστε, ως όμιλος, προσηλωμένοι σε επιλογές που συνδέονται με την εστίαση στους πελάτες και τη δημιουργία αξίας για αυτούς. Δεν διακυβεύουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. Είναι σημαντικό για τους μετόχους ότι η Interamerican παρουσιάζει σε σταθερή βάση λειτουργικά κέρδη, επιτυγχάνοντας και ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες ικανοποίησης πελατών.

– Πώς βλέπετε το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και πώς τοποθετείστε σε σχέση με τις κινήσεις πώλησης ασφαλιστικών εταιρειών; Κατά πόσο η Interamerican θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για την αγορά μεγάλων εταιρειών όπως η Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και μικρότερων χαρτοφυλακίων ασφαλιστικών εταιρειών;

– Το χαρτοφυλάκιο δεν μας απασχολεί μόνο ποσοτικά, δεν είναι αρκετό να αθροίζουμε ένα συν ένα για να έχουμε δύο, μας απασχολεί η ποιότητα και η διατηρησιμότητα του χαρτοφυλακίου. Μολονότι το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει επί αρκετά χρόνια ασταθές λόγω της κρίσης αλλά και της μεταβαλλόμενης φορολογικής πολιτικής, για την Achmea η Ελλάδα παραμένει χώρα με δυνατότητες διαρθρωτικής ανάπτυξης. Με την Interamerican, έχουμε επιτύχει τοπικά σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η δέσμευσή μας για παρουσία στη χώρα σας είναι μακροχρόνια. Αυτό, άλλωστε, ταιριάζει στη φιλοσοφία της Achmea, που είναι ένας συνεταιριστικός ασφαλιστικός οργανισμός ο οποίος μετρά περισσότερα από 200 χρόνια δραστηριότητας.

Για την Ελλάδα, στοχεύουμε σε οργανική ανάπτυξη, κυρίως. Το ενδιαφέρον μας για την ενίσχυση όλων των δικτύων διανομής, του εταιρικού δικτύου των ασφαλιστικών συμβούλων και του δικτύου συνεργαζομένων πρακτόρων, παράλληλα με την περαιτέρω ανάπτυξη της Anytime, είναι υψηλό. Η ανάπτυξη της Interamerican περνά και μέσα από έναν ευρύ κύκλο συνεργασιών με δίκτυα, που ανοίγουν νέες αγορές. Ωστόσο, επειδή συντελούνται μεγάλες μεταβολές στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, παρακολουθούμε τις εξελίξεις αποβλέποντας στην αξιοποίηση ευκαιριών. Είναι σημαντικό ότι πολλοί που προβληματίζονται στην αγορά, σέβονται και εκτιμούν τη σταθερότητα και την προοπτική της Interamerican και θέλουν να συνεργαστούν με την εταιρεία. Η δυναμική ανάπτυξη της Anytime δείχνει ότι καθημερινά μπορεί να γεννηθεί ένα νέο success story.

– Εκτός από τον κλάδο αυτοκινήτου, πώς βλέπετε τον ρόλο της Interamerican στους άλλους τομείς ασφάλισης, όπως η υγεία; 

– Στην ασφάλιση αυτοκινήτου η Interamerican άνοιξε τη διανομή με την direct και τη διαδικτυακή πώληση και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η Anytime κατέχει σήμερα τα μισά περίπου συμβόλαια ασφάλισης της εταιρείας και συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητική δυναμική. Ο τομέας της υγείας, διεθνώς και στην Ελλάδα, είναι τομέας ασφαλιστικής προτεραιότητας. Ο ρόλος της Interamerican στην υγεία έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία παρέχει σύστημα, όχι προϊόντα. Εχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υγείας και έχει επενδύσει σε υποδομές. Πέραν της ασφάλισης υγείας, αναδύονται σήμερα νέοι τομείς ασφάλισης που αποτελούν πρόκληση. Δείτε τις αστικές ευθύνες, τους καταστροφικούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, το cyber risk. Δημιουργούνται νέες αγορές ασφάλισης και είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για αυτό, τόσο στην Achmea όσο και στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου. Πρόσφατα, η Interamerican εισήλθε στις αγροτικές ασφαλίσεις αξιοποιώντας και τη μακρά εμπειρία της Achmea στις ασφαλίσεις του πρωτογενούς τομέα.

Ασφαλίσεις μέσω του Διαδικτύου

– Στην Ελλάδα η Interamerican έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές και στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου. Κατά πόσον αυτό μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλους κλάδους ασφάλισης και ποιες είναι οι τάσεις στον τομέα της ασφάλισης με δεδομένες και τις εξελίξεις στην τεχνολογία;

– Η Interamerican ακολουθεί αυτή την πολιτική στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, σε ευθυγράμμιση με την Achmea. Η εταιρεία φιλοδοξεί να είναι ο απόλυτος ψηφιακός ασφαλιστής έως το 2020. Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι το έργο αυτό υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία υπό τη διοίκηση του κ. Γιώργου Κώτσαλου, στον οποίο πρέπει να πιστώσουμε και την ισχυροποίηση του ισολογισμού, με εύστοχες κινήσεις στα οικονομικά στοιχεία, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, τα ακίνητα, την προσαρμογή στο Solvency (κανόνες φερεγγυότητας), σε μια εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη περίοδο για την Ελλάδα. Σήμερα, το Ιντερνετ έχει αλλάξει τη ζωή και τον τρόπο εργασίας των περισσότερων ανθρώπων, σε όλο τον πλανήτη. Αυτό που έχει σημασία για εμάς, είναι να μπορεί η τεχνολογία να προσφέρει τα καλύτερα οφέλη στους πελάτες μας. Στην Achmea έχουμε στο επίκεντρο της στρατηγικής μας την εφαρμογή της τεχνολογίας, μέσω του προγράμματος «Επιτάχυνση και Καινοτομία» που ολοκληρώνεται φέτος. Το πρόγραμμα αυτό έχει δώσει ώθηση σε όλα τα ασφαλιστικά προϊόντα, καθώς, εκτός του ότι πολλαπλασιάζει τους τρόπους προώθησης προϊόντων, γίνεται εργαλείο και για το ψηφιακό γραφείο του ασφαλιστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή