Στις 30 Νοεμβρίου ανακοινώνει αποτελέσματα η Alpha Bank

Στις 30 Νοεμβρίου ανακοινώνει αποτελέσματα η Alpha Bank

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη δημοσιοποίηση των επιδόσεων του εννεαμήνου της Alpha Bank, την προσεχή Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών. Οι αναλυτές περιμένουν ότι η εικόνα των μεγεθών της Alpha Bank θα είναι βελτιωμένη, με αύξηση εσόδων, περαιτέρω συγκράτηση των δαπανών και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των συστημικών τραπεζών που καταγράφηκαν στο εννεάμηνο αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για καλύτερη πορεία.

Χιλιάδες υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους, λόγω της αδυναμίας του ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και των καθυστερήσεων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να τις ελέγξουν. Πέρυσι το οικονομικό επιτελείο παρακαλούσε τους θεσμούς να εγκρίνουν την παράταση παραγραφής σημαντικών υποθέσεων, ωστόσο φέτος αυτές κινδυνεύουν με παραγραφή. Αν και δόθηκε εντολή στον μηχανισμό να δώσει προτεραιότητα σε αυτές τις υποθέσεις, λίγα πράγματα έγιναν.

Οι φόροι «πνίγουν» τον τουρισμό

Οι σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις που έχει υποστεί η αγορά των ξενοδοχείων επηρεάζουν σημαντικά τον κλάδο και επιβαρύνουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά του. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που έκανε η εταιρεία ΝAI Ηellas, με αντικείμενο την ξενοδοχειακή αγορά. Πέρα από την αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες φιλοξενίας αλλά και στις υπηρεσίες εστίασης, που επίσης επηρεάζουν και τον ξενοδοχειακό κλάδο ακόμα και σε νησιά του Αιγαίου, όπου μέχρι πρότινος ίσχυε ευνοϊκό καθεστώς, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει την επιβολή του ημερήσιου τέλους διαμονής που προβλέπεται για όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων αλλά και την κατάργηση της εξαίρεσης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα ανέρχεται στο 0,1% της φορολογητέας αξίας του ακινήτου.

Σε 500.000 ευρώ ανέρχεται το ημερήσιο κόστος για τα πλοία που τοποθετούν υποθαλάσσια καλώδια. Η εισηγμένη Ελληνικά Καλώδια έχει τη δυνατότητα να τοποθετεί υποθαλάσσια καλώδια μέχρι 2,5 χλμ. βάθος. Είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που παράγει σωλήνες σε μπομπίνα, που ξετυλίγεται πάνω στο καράβι και γίνεται ταχύτατα το στρώσιμο των καλωδίων στον βυθό.

«Κλειδί» η συμφωνία Γερμανίας και ΔΝΤ

Κάθε ημέρα που περνάει τα μηνύματα που εκπέμπουν Αθήνα και Κομισιόν είναι ολοένα και πιο θετικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτή η αισιοδοξία δημιουργεί θετικό κλίμα, που ενέχει όμως έναν κίνδυνο. Στο πολυπαραγοντικό παιχνίδι των διαπραγματεύσεων να υπάρξει μια αρνητική εξέλιξη την τελευταία στιγμή και, τελικά, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να μην επαληθευθεί η σημερινή αισιοδοξία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιέζουν για να υπάρξει λύση άμεσα, αλλά ακόμα οι διαφορές ΔΝΤ – Γερμανίας δεν έχουν γεφυρωθεί.

Στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί η υπόθεση της Enterprise

Στις Βρυξέλλες και στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης θα μεταβούν την επόμενη εβδομάδα οι πρόεδροι των Επικουρικών Ταμείων της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας. Το θέμα δεν είναι άλλο από τις εκκρεμείς ζημίες που αφήνει πίσω της η ασφαλιστική εταιρεία Enterprise, η οποία, έχοντας έδρα το Γιβραλτάρ, ασφάλιζε στη χώρα μας 140.000 αυτοκίνητα. Μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, την ευθύνη για τα σπασμένα της εταιρείας πρέπει να αναλάβει η βρετανική αρχή, στον βαθμό που το Γιβραλτάρ ανήκει στη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Βρετανοί δεν είναι, όμως, πρόθυμοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή