Ν.Δ.: Εμείς δεν ζητάμε παραιτήσεις

Ν.Δ.: Εμείς δεν ζητάμε παραιτήσεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο. Τα κόμματα εξέφρασαν τη θλίψη, αλλά και την οργή τους για το γεγονός ότι μια 65χρονη γυναίκα και ένα 5χρονο παιδί έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη που προκάλεσε γκαζάκι μαγειρέματος.

«Εμείς δεν ζητάμε παραιτήσεις, όπως κάποιοι έσπευδαν να ζητήσουν κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιχειρώντας να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη. Ζητάμε, όμως, από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Και εφόσον –όπως αποδεικνύεται– δεν έχει δικό της σχέδιο, να υιοθετήσει αυτό που έχει καταθέσει η Ν.Δ. για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος», είπε ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.

Σαφώς οξύτερη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της κ. Γεννηματά ζήτησε μάλιστα και παραιτήσεις, χαρακτηρίζοντας «αυτονόητη εξέλιξη την αποπομπή όλων όσοι είναι διοικητικά υπεύθυνοι», ενώ προσωποποίησε τις πολιτικές ευθύνες στον κ. Αλέξη Τσίπρα, καθώς, όπως τόνισε, «η κυβέρνηση δεν άκουσε τις φωνές απελπισίας και απόγνωσης κατοίκων και προσφύγων και η αδιαφορία και ο κυνισμός της οδήγησαν στη χθεσινή τραγωδία».

Το Ποτάμι

Αντιθέτως, ο κ. Στ. Θεοδωράκης, καίτοι επέκρινε και εκείνος την κυβέρνηση, «που θα όφειλε επιτέλους να προστατεύσει τις οικογένειες των προσφύγων και να απομακρύνει όσους τις απειλούν τοποθετώντας μόνιμα τον αρμόδιο υπουργό στα νησιά», ανέδειξε και τις ευθύνες της Ε.Ε. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει επιτέλους να στείλουν τους ανθρώπους που έχουν υποσχεθεί στα νησιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου. Οι νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας δεν χρειάζονται λόγια και κάρτες συμπαράστασης», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Σε κυβέρνηση και Ε.Ε. επιμέρισε τις ευθύνες και το ΚΚΕ. Το δυστύχημα στη Μόρια είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που, με ευθύνη κυβέρνησης – Ε.Ε., επικρατεί στα νησιά, όπου 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες», ανέφερε ο Περισσός. Το ΚΚΕ αξίωσε επιπλέον «το κλείσιμο των hotspots και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών προσωρινής υποδοχής και καταγραφής», χωρίς όμως να καθίσταται προφανές από την ανακοίνωση πού θα μπορούσαν να στεγασθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Τέλος, αποκλειστικά στην κυβέρνηση απέδωσε το δυστύχημα η Ενωση Κεντρώων, ζητώντας «σε κάθε hotspot να φιλοξενείται συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων έτσι ώστε να είναι ανθρώπινη η ζωή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή