Τσίπρας – Γιούνκερ για τη β΄ αξιολόγηση

Τσίπρας – Γιούνκερ για τη β΄ αξιολόγηση

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη λεκτική επαναφορά της κυβέρνησης στον όρο «πολιτική συμφωνία» για το κλείσιμο της αξιολόγησης ήρθε η ώρα των πολιτικών επαφών, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που καθιστούν αμφίβολη την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προχθές τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζήτησε την πορεία της διαπραγμάτευσης, τις εξελίξεις στο προσφυγικό και το Κυπριακό. Την τηλεφωνική επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ανέφερε, μάλιστα, ότι καθώς βρισκόμαστε στη δεύτερη αξιολόγηση και πλησιάζουμε στην ολοκλήρωσή της, «έχουμε όλα τα δεδομένα για να δικαιολογηθεί το τηλεφώνημα αυτό», ενώ επισήμανε ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Τσίπρας, που σήμερα θα εγκαινιάσει στη Θεσσαλονίκη το παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη συμπρωτεύουσα, πραγματοποίησε χθες περιοδεία στη Θράκη. Από το μειονοτικό χωριό Φιλλύρα της Ροδόπης απηύθυνε έμμεση προειδοποίηση προς την Αγκυρα, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν, αλλά και σε καμία ξένη αρχή να παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών μας, εκμεταλλευόμενη πολλές φορές λάθη και παραλείψεις της ίδιας της πολιτείας. Είμαστε όλοι και όλες Ελληνες πολίτες ίσοι απέναντι στον νόμο, με ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας». Αναφερόμενος στις προτεραιότητες και τα οράματα της κυβέρνησης για την περιοχή, μίλησε για την υποχρέωση της πολιτείας να προσφέρει δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση σε όλους τους πολίτες, αλλά και τη δυνατότητα «να ζήσουν χωρίς καταπίεση άνδρες και γυναίκες. Να μπορούν να πιστέψουν και να προσευχηθούν σε όποιον Θεό θέλουν ή να μην πιστέψουν, να μπορούν να ψηφίσουν όποιο κόμμα θέλουν, να μπορούν να έχουν όποια άποψη επιθυμούν και να είναι ίσοι και ίσες απέναντι στον νόμο που με βάση το Σύνταγμα της χώρας μας ισχύει για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Ελληνες».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ανάγκη να σταματήσουν οι παθογένειες και οι διακρίσεις του παρελθόντος και ως πρώτη κίνηση της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε την υλοποίηση προγράμματος ύψους 4 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη δωρεάν διανομή δορυφορικών πιάτων και αποκωδικοποιητών, προκειμένου να βλέπουν οι κάτοικοι της περιοχής τα ελληνικά κανάλια.

Ο κ. Τσίπρας άρχισε την περιοδεία του στη Θράκη από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Στην ομιλία του εκεί αναφέρθηκε στις προοπτικές αναβάθμισής του και μετεξέλιξης σε έναν σημαντικό κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας. Οπως είπε, από εκεί περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος, ενώ μέσω των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων αναβαθμίζεται η σημασία του για την εμπορευματική διασύνδεση της Βαλκανικής με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ειδική αναφορά έκανε στη συμφωνία με τη Βουλγαρία για αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, αλλά και σε έργα που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν την ανάπτυξη του οδικού δικτύου, των κάθετων της Εγνατίας οδικών αξόνων. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και επιθεώρησε τα έργα για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή