Τσίπρας: Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη συνθήκη της Λωζάνης

Τσίπρας: Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη συνθήκη της Λωζάνης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα, δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή (ξενοδοχείο Arcadia), αναφερόμενος στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι το βασικό στοιχείο ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από αυτό», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Καλό θα είναι, λοιπόν, να σταματήσουν αυτές οι αμφισβητήσεις και οι απαράδεκτες αξιώσεις που δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερο από το να υπονομεύουν την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, όχι μόνο μεταξύ αλλά και στην ευρύτερης περιοχής. Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Και ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την αποφασιστικότητα μας να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα σύνορα, λοιπόν, δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται. Η ιστορία, όμως, μπορεί να επανακαθοριστεί και να αποκλίνει από την προδιαγεγραμμένη πορεία. Μπορεί να αλλάξει είτε προς όφελος των λαών είτε και εις βάρος τους»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια» την αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και αφού παρατήρησε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την ειρήνη και τη συνεργασία, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος επισκέφθηκε τρεις φορές την Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο, σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία της, τον διάλογο προς όφελος και των δύο λαών μας στην περιοχή. Αν οι γείτονες μας, λοιπόν, το επιθυμούν, επιθυμούν το ίδιο, ο ιστορικής σημασίας αυτός δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός, όπως ανοιχτός θα παραμείνει και ο ιστορικής σημασίας δύσκολος αυτός δρόμος που θα επιτρέψει σε όλο τον κυπριακό λαό να πάρει τη μοίρα στα χέρια του».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι με την Τουρκία στο προσφυγικό και να συνεχίσει η εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό επισήμανε ότι η ελπίδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί παρά το γεγονός ότι δεν στέφθηκαν με επιτυχία οι συζητήσεις στην Ελβετία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή