Επιμένει σε πενταμερή η Τουρκία

Επιμένει σε πενταμερή η Τουρκία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι «οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν έχουν καταρρεύσει» εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης, στη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η οποία συνεδριάζει στη Λευκωσία. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ήταν πολύ σαφής ως προς την γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνησή του έναντι της τουρκοκυπριακής τακτικής. Υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ότι «εάν υπάρχουν εσωτερικά κεφάλαια που απομένουν θα αποτελεί μια κακή τακτική να περάσουμε στην πολυμερή διάσκεψη, διότι αυτό αναιρεί τη θέση ότι όλα τα εσωτερικά κεφάλαια είναι κυπριακής ιδιοκτησίας». Και, πρόσθεσε, πως «η μετακίνηση των θεμάτων αυτών, μαζί με το θέμα της ασφάλειας, που αποτελεί εξωτερικό κεφάλαιο, είναι κάτι που επιθυμεί η τουρκική πλευρά, αλλά όχι εμείς».

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης προετοιμάζεται να συναντήσει την ερχόμενη Δευτέρα τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε και την Τρίτη τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας κ. Μπόρις Τζόνσον. Στα Κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί δέχθηκε χθες επίσκεψη από τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε την άποψή του περί «πενταμερούς». Ωστόσο, εκτίμησε, επιπλέον, ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επαναληφθούν και να «φέρουν καρπούς» ακόμη και μέσα στο τρέχον έτος. Βέβαια, πέρα από τη χρονική επιτάχυνση υπέρ της οποίας τάσσεται ο κ. Τσαβούσογλου, οι θέσεις του παραμένουν διαμετρικά αντίθετες από εκείνες που προβάλλει η Αθήνα. Ο κ. Τσαβούσογλου ετάχθη και χθες υπέρ πενταμερούς επί όλων των εκκρεμοτήτων, δίχως προεργασία για ανοιχτά κεφάλαια όπως το εδαφικό. Την ίδια στιγμή, από την Αθήνα τονίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση» ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί προτού επικυρωθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί, προκειμένου μια συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας να έχει αντικείμενο συζήτησης.

Τις απόψεις του για το Κυπριακό θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα μιλήσει στο πλαίσιο εκδήλωσης του «Κύκλου» με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο: Nέες προκλήσεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στο ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα και σε αυτήν θα μιλήσουν επίσης οι καθηγητές κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου και Δ. Καιρίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή