Προεκλογική ατζέντα με πολλή… Μέρκελ

Προεκλογική ατζέντα με πολλή… Μέρκελ

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ότι προτίθεται να διεκδικήσει τέταρτη θητεία, η «Κ» ταξίδεψε στο Βερολίνο και κατέγραψε τις προκλήσεις και την ατζέντα με την οποία η κ. Μέρκελ θα διεκδικήσει την ψήφο των Γερμανών.

Το σχέδιο των Χριστιανοδημοκρατών, του CDU, για την προεκλογική εκστρατεία, που θα κλιμακώνεται τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πηγές στο επικοινωνιακό επιτελείο, θα είναι βασισμένο στο πρόσωπο της ίδιας της καγκελαρίου. Οι κύριες εκτιμήσεις του επιτελείου είναι ότι το θέμα του προεκλογικού αγώνα θα κινηθεί γύρω από την εσωτερική ασφάλεια και ο προγραμματικός λόγος των στελεχών αναμένεται να σκληρύνει.

«Η Mέρκελ θέλει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη», λέει στην «Κ» μέλος του γραφείου Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος και συμπληρώνει, απαντώντας στο ερώτημα περί προσφυγικών ροών, ότι, «εάν τεθεί εκ νέου ζήτημα πρόσθετων προσφυγικών κυμάτων, το κόμμα θα στηριχθεί στο σχέδιο δημιουργίας ζωνών transit στα γερμανικά σύνορα».

Στο περιβάλλον της καγκελαρίου εκτιμούν ότι η επικεφαλής του κόμματος θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είναι η καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η εικόνα ως εγγυήτριας της ισχύος και της ασφάλειας έχει πληγεί λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η ίδια έχει καταστεί «προσωποποίηση» του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, που, ωστόσο, έχει βρεθεί σε κατάσταση πόλωσης, μεγαλύτερης από ποτέ.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Χάνγιο Φούνκε, ως εξωτερικός παρατηρητής, αριθμεί μερικές βασικές προκλήσεις γύρω από τις οποίες θα κινηθεί η ατζέντα της καγκελαρίου τους επόμενους μήνες.

Στο μέτωπο του προσφυγικού, εκτιμά ότι θα συνεχίσει να υφίσταται η συμφωνία με την Τουρκία. «Υπάρχει, βέβαια, ένα πρόβλημα: πολλά γερμανικά δικαστήρια αναγνωρίζουν σε πολλούς αιτούντες άσυλο το δικαίωμα επανένωσης με τις οικογένειές τους. Εάν η ροή προσφύγων αυξηθεί εκ νέου, η Μέρκελ θα πρέπει να παραδεχθεί ότι δεν μπόρεσε να την αναχαιτίσει, κάτι που θα οδηγούσε σε εκ νέου αύξηση των ποσοστών της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD)».

Για την κρίση στην Ευρωζώνη, εκτιμά ότι «η Μέρκελ υποσχέθηκε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Εάν, όμως, αποφασίσει να μη συμμετάσχει, η γερμανική Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει ξανά και για τη δική του συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας.

Η καγκελάριος θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τέτοια προοπτική, γιατί γνωρίζει ότι και πάλι θα επωφεληθεί η AfD». Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του γερμανικού Τύπου, το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 30%, ενώ πολλοί δεν βλέπουν πέραν μιας κυβέρνησης της οποίας θα ηγείτο η καγκελάριος. Το πρόβλημα της παγκόσμιας ανάπτυξης αποτελεί ακόμη έναν κίνδυνο για την Αγκελα Μέρκελ, αφού ειδικοί θεωρούν ότι η ανάπτυξη το 2017 θα σημειώσει κάμψη, και τυχόν σοβαρή κρίση στη Γερμανία με μαζικές απολύσεις θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για την κ. Μέρκελ.

Δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας είναι καλύτερη συγκριτικά με αυτή των γειτονικών κρατών, δεν αποκλείεται σε περίπτωση τέταρτης θητείας της κ. Μέρκελ να αντιμετωπίσει νέο γύρο ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, καθώς δημιουργούνται εστίες αβεβαιότητας σε Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία ή και Ολλανδία.

«Η επόμενη Βουλή θα είναι ίσως η πιο πολυκομματική στην Ιστορία», επισημαίνει ο κ. Φούνκε. «Είναι αμφίβολο αν αυτό θα αρκεί για μια “μαυρο-πράσινη” πλειοψηφία, μεταξύ CDU και Πράσινων. Αλλωστε, σε ζητήματα ενέργειας και μεταναστευτικής πολιτικής, τα δύο κόμματα είναι πολύ κοντά, αν και κάποιοι στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) βλέπουν την αιτία για τη σμίκρυνση του κόμματος στο ότι «πρασίνισε» αρκετά τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, μια συμμαχία με τους Πρασίνους θα μπορούσε να είναι αρκετή για τη διατήρηση της εξουσίας, αλλά τι θα γίνει μετά με το CDU;» διερωτάται ο καθηγητής. «Συνεπώς, το ερώτημα παραμένει, αν ελλοχεύει ο κίνδυνος εκλογικής συρρίκνωσης, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες αισθάνονται άβολα με το κόμμα».

Εντονες διεργασίες

Η Μέρκελ ηγείται του CDU από το 2005, ενώ, αν εκλεγεί για τέταρτη φορά, θα είναι κοντά στο να ισοφαρίσει το ρεκόρ 16 ετών του Χέλμουτ Κολ. Το SPD υιοθέτησε ήδη στάση μάχης, με τον αντιπρόεδρο Ραλφ Στέγκνερ να λέει στην Tagesspiegel πως «η υποψηφιότητα Μέρκελ δεν πρέπει να υποτιμηθεί, όμως η εποχή της ανίκητης Μέρκελ έχει παρέλθει».

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει πρόθεση να ανακοινώσει τι θα κάνει στις αρχές του 2017, αν και κάποιοι δεν αποκλείουν μια ανακοίνωση τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ενδιαφέρον για τη θέση του υποψηφίου του SPD έχει δείξει και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στο Ε.Κ., ενώ λέγεται πως θα μπορούσε να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών στη θέση του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. Τέλος, η αντιπολίτευση υποδέχθηκε με πυρά την υποψηφιότητα Μέρκελ. «Εχω αγωνία για το πώς η Μέρκελ θα καταφέρει να κρατήσει ενωμένο το κόμμα της», ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Αντον Χοφράιτερ.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε πως «το CDU διάγει τον τελευταίο του θρίαμβο, δεν γνωρίζω όμως αν θα διαρκέσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή