Επεισόδια σε βουλγαρικό hotspot

Επεισόδια σε βουλγαρικό hotspot

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν την Πέμπτη στο κέντρο φιλοξενίας Χαρμανλί, στη Βουλγαρία, μετά την απόφαση των τοπικών αρχών να απαγορεύσουν την έξοδο των προσφύγων και μεταναστών από τον χώρο. Επενέβησαν σχεδόν 500 αστυνομικοί, με κανόνια νερού και δακρυγόνα, προκειμένου να επιβληθεί η απαγόρευση εξόδου, ενώ έγιναν 240 συλλήψεις.

Παράλληλα, μετά τα επεισόδια, εθελοντές μεταδίδουν ότι η αστυνομία εισήλθε στον χώρο και εξαπέλυσε μαζική επίθεση με γκλομπ εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ανεξαρτήτως αν είχαν λάβει μέρος στα επεισόδια ή όχι. Τα συμβάντα στον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Βουλγαρίας υποχρέωσαν τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να αναβάλει το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ουγγαρία και να μεταβεί επιτόπου.

«Ανησυχώ πολύ. Οπως βλέπετε, δεν έχει μείνει κανένα παράθυρο (στην καντίνα) που να μην έχει σπάσει. Οι άνθρωποι που διέπραξαν τέτοιους βανδαλισμούς θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Με βάση τη συμφωνία Ε.Ε. – Αφγανιστάν, έχουμε ζητήσει αεροπλάνο για να ξεκινήσουμε να απελαύνουμε ανθρώπους εκεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι υπόλοιποι, όσοι ενήργησαν βιαίως και παραβίασαν τη δημόσια τάξη, θα μετακινηθούν σε κλειστά στρατόπεδα», είπε ο κ. Μπορίσοφ.

Σε καταυλισμούς, όπως το Χαρμανλί, ο συνωστισμός είναι μεγάλος, ενώ λείπουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία οι εγκλωβισμένοι προμηθεύονται ξοδεύοντας τις τελευταίες οικονομίες τους στα καταστήματα της περιοχής. Το απροειδοποίητο κλείσιμο των πυλών του καταυλισμού ήταν η αφορμή για την εξέγερση της Πέμπτης, αλλά οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην παντελή έλλειψη προοπτικής των ανθρώπων αυτών. Βασικό αίτημα που ακούστηκε την Πέμπτη είναι η δημιουργία «διαδρόμου προς τη Σερβία».

Φήμες για ασθένειες

Την περασμένη εβδομάδα, τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει φήμες, σύμφωνα με τις οποίες στον καταυλισμό υπήρχαν μεταδοτικές ασθένειες, όπως ανεμοβλογιά. Το κλείσιμο του καταυλισμού την Πέμπτη επιβλήθηκε προκειμένου να τον επισκεφθούν υγειονομικές αρχές τη Δευτέρα.

«Τεχνητές εντάσεις προκλήθηκαν εξαιτίας παραπλανητικών ειδήσεων περί ασθενειών στο κέντρο», είπε η επικεφαλής της βουλγαρικής Υπηρεσίας Προσφύγων Πέτια Παρβάνοβα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ προειδοποίησε τους συμπατριώτες του να μην πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, μετά την απόπειρα εισβολής ντόπιων στον καταυλισμό το βράδυ της Πέμπτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή