Πλήγμα μετά τα τρία Michelin

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2016 υπήρξε χρονιά εορτασμών για το διάσημο εστιατόριο «Γεράνιουμ» της Κοπεγχάγης, καθότι τον Φεβρουάριο έγινε το πρώτο εστιατόριο της Δανίας που έχει βραβευθεί με τρία αστέρια Michelin. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι πανηγυρισμοί έχουν κοπάσει, καθώς το εστιατόριο αντιμετωπίζει πιεστικά ερωτήματα αναφορικά με ζητήματα υγιεινής, καθώς δέχθηκε πρόστιμο 20.300 κορώνες (3.000 ευρώ) από την αρμόδια δανέζικη υπηρεσία για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το «Γεράνιουμ» αποθήκευε φρέσκα οστρακοειδή, όπως στρείδια, χτένια και καραβίδες σε θερμοκρασίες πολύ ζεστές για το διάστημα της αποθήκευσής τους ανέφερε η υπηρεσία μετά τη σχετική έρευνά της.

Επιπλέον, δύο ψυγεία του εστιατορίου εμφάνισαν «μαύρες, πράσινες και άσπρες κηλίδες στο κάτω μέρος ορισμένων ραφιών και σε ορισμένες συσκευασίες τουρσί και σκόρδου», ανέφερε η αναφορά της έρευνας, η οποία παρότι φέρει ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου, έγινε γνωστή στα μέσα ενημέρωσης της χώρας μόλις την Πέμπτη.

Το «Γεράνιουμ», το οποίο χρεώνει το γεύμα για ένα άτομο στις 2.300 κορώνες, βαθμολογήθηκε με «συνοφρυωμένο χαμόγελο» από την υπηρεσία, τον χαμηλότερο βαθμό του συστήματος βαθμολόγησης της υπηρεσίας. «Θεωρούμε πολύ σοβαρό το ότι η εταιρεία είχε για τόσο μεγάλο διάστημα τα οστρακοειδή σε τόσο ψηλές θερμοκρασίες – και γνώριζαν ότι ήταν τόσο υψηλές», ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Μάρτιν Μπιρκ Χάνσεν, στην εφημερίδα «Εκστα Μπλάντετ», προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει γνώση των πολύ βασικών κανόνων θερμοκρασίας».

Ο σεφ του εστιατορίου, Ράσμους Κόφοεντ, δήλωσε στο δανέζικο πρακτορείο ειδήσεων «Ριτζάου» πως δεν συμφωνεί με τα όσα γράφονται, χαρακτηρίζοντάς τα υπερβολικά και μεγαλοποιημένα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι το προσωπικό του εστιατορίου υπήρξε ίσως λίγο «απρόσεκτο». Στη συνέχεια, προσέθεσε ότι το εστιατόριο χρησιμοποιεί ένα μηχανογραφικό σύστημα για να ρυθμίζει και να ελέγχει τις θερμοκρασίες των τροφίμων, ωστόσο τα ψάρια και τα οστρακοειδή αποθηκεύονται πάντα σε πάγο, ανεξαρτήτως της γύρω θερμοκρασίας.

Φέτος, η σκανδιναβική έκδοση του οδηγού Michelin έδωσε τρία αστέρια στο «Γεράνιουμ» και μόνο δύο στο ξακουστό εστιατόριο της Κοπεγχάγης «Νόμα», το οποίο τις χρονιές 2010, 2011, 2012 και 2014 ονομάστηκε το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου από το βρετανικό περιοδικό «Restaurant». Ο Κόφοεντ, ο οποίος είναι κάτοχος από το 2011 ενός από τα πιο επιθυμητά βραβεία της διεθνούς μαγειρικής, του βραβείου Bocuse d’Or, άνοιξε το εστιατόριο το 2007, το οποίο κέρδισε το πρώτο του άστρο Michelin το 2012 και το δεύτερο την ακριβώς επόμενη χρονιά. Το τρίτο αστέρι δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους σχετικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έκαναν συνέχεια λόγο για το σταθερά υψηλό επίπεδο του εστιατορίου.

Τέλος, με αντίστοιχη κριτική έχει έρθει αντιμέτωπο και το εστιατόριο «Νόμα», το οποίο το 2013 κατηγορήθηκε για ελλιπή αντίδραση όταν 63 πελάτες του αρρώστησαν, επειδή ένας υπάλληλος του εστιατορίου πήγε στη δουλειά του παρότι είχε προσβληθεί από νοροϊό, ο οποίος είναι ο κύριος ιός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή