Ουρές στα μαγαζιά για τη Black Friday

Ουρές στα μαγαζιά για τη Black Friday

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοσμοσυρροή σημειώθηκε στα καταστήματα την Παρασκευή, λόγω της εφαρμογής της περίφημης Black Friday. Τώρα, το κατά πόσον οι ουρές και ο συνωστισμός που σημειώθηκαν σε πολλά καταστήματα όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, μεταφράστηκαν σε αντίστοιχο τζίρο, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, όταν οι επιχειρήσεις θα… κάνουν ταμείο. Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο μεγαλύτερος συνωστισμός επικράτησε στα καταστήματα προϊόντων τεχνολογίας και σε εκείνα των αθλητικών ειδών. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η αλυσίδα προϊόντων τεχνολογίας «Πλαίσιο», σύμφωνα με δική της ανακοίνωση, είδε τις διαδικτυακές παραγγελίες της να αυξάνονται κατά 550%, ενώ το τηλεφωνικό της κέντρο δέχθηκε πάνω από 7.000 κλήσεις σε 5 μόνο ώρες. Οσοι, πάντως, δεν πρόλαβαν να αξιοποιήσουν αυτή την ημέρα για να ψωνίσουν σε πιο συμφέρουσες τιμές (οι οποίες ωστόσο πόρρω απείχαν από το -80% στις ΗΠΑ), μπορούν να το πράξουν τις επόμενες ημέρες. Για παράδειγμα, αρκετές αλυσίδες θα εφαρμόσουν αύριο Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, μιαν άλλη πρακτική προσφορών, τη λεγόμενη Cyber Monday («Ηλεκτρονική Δευτέρα»). Πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία οι προσφορές ισχύουν αποκλειστικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα. Η μόδα της Cyber Monday ξεκίνησε, όπως και της Black Friday, από τις ΗΠΑ.

Την ανάγκη κινητοποίησης της οικονομικής ελίτ της χώρας τόνισε σε ομιλία του σε εκδήλωση της διαΝΕΟσις ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης. «Η ελληνική οικονομική ελίτ έχει ηθική υποχρέωση και ιστορικό καθήκον να ηγηθεί της μάχης για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Να ξαναγράψει και να προωθήσει επιτυχώς το ελληνικό αφήγημα στο εξωτερικό». Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, απαιτούνται επίσης πολιτική και κοινωνική συναίνεση, καθώς και η συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου.

Προς… ανυπομονούντες

Ανυπομονούν προμηθευτές, κατασκευαστές και πάροχοι λιμενικών υπηρεσιών να ξεκινήσουν τις επενδύσεις στον Πειραιά οι Kινέζοι. Ας μην απογοητεύονται, σημειώνουν οι γνωρίζοντες. Οσοι κοιτούν και πέραν των ελληνικών συνόρων γνωρίζουν πως η αναδιάρθρωση του αρχιτεκτονήματος των εκατοντάδων θυγατρικών της μητρικής Cosco συνεχίζεται, και έτσι δημιουργούνται νέες διοικητικές δομές. Στην παρούσα φάση, π.χ., η Cosco Container Lines Europe, μία από τις θυγατρικές της China Cosco Shipping Group, εξαγοράζει το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosco Greece από την Cosco Europe. Οταν οριστικοποιηθούν τα νέα οργανογράμματα, θα «τρέξουν» όλα και μάλιστα με ταχυτάτους ρυθμούς, εξηγούν από το λιμάνι.

Απόντες από το event στη Ν. Υόρκη

To Enterprise Greece και το ΤΑΙΠΕΔ είναι, ως γνωστόν, οι δύο καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς του Δημοσίου που είναι επιφορτισμένοι με την ενεργό προσέλκυση επενδύσεων. Αυτοί και η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Eξωτερικών. Είναι λοιπόν απορίας άξιον γιατί κανείς εκ των τριών δεν συμμετέχει στο 18ο ετήσιο Greek Investor Forum, που διοργανώνει η Capital Link στη Nέα Yόρκη σε λίγες ημέρες. Το event είναι από τις καλύτερες ευκαιρίες να απευθυνθεί κανείς στην αμερικανική επενδυτική κοινότητα (πάνω από 1.000 παράγοντες και στελέχη συμμετέχουν κάθε χρόνο). Ωστόσο, οι παραπάνω φορείς του Δημοσίου όχι μόνον δεν βρίσκονται σε κανένα πάνελ ομιλητών αλλά δεν έχουν προγραμματίσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ούτε αποστολές. Πάντως παρουσίαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έχει προβλεφθεί, μόνο που αυτή θα γίνει από τον κ. Γ. Χουλιαράκη. Για την ιστορία, ούτε πέρυσι δεν πήγαν στη Νέα Υόρκη ΤΑΙΠΕΔ και Enterprise Greece. Αραγε ο Γάλλος πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου, o Le Pape, θα εμφανιστεί;

Διερεύνηση διαγωνισμών για κρατικές προμήθειες

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν –όχι αβάσιμα– ότι οι δύο μεγάλες «πληγές»-αιτίες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι η φοροδιαφυγή και οι σπατάλες στις κρατικές προμήθειες. Η στόχευση, επομένως, της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) στα ζητήματα των διαγωνισμών για τις κρατικές προμήθειες μόνο καλοδεχούμενη είναι. Διότι άλλο να υπάρχουν φήμες για «στημένους» διαγωνισμούς και άλλο αυτό να αποδεικνύεται. Επιπλέον, η διερεύνηση των διαγωνισμών για κρατικές προμήθειες μπορεί να οδηγήσει, πρώτον, σε περιορισμό των υπερτιμολογήσεων και επομένως της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και, δεύτερον, να δώσει πρόσβαση σε αποκλεισμένες σήμερα εταιρείες να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για τις προμήθειες του Δημοσίου. Μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών τρεις υποθέσεις που χειρίζεται η Ε.Α. έχουν σχέση με κρατικές προμήθειες. Στις 19 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της ανεξάρτητης αρχής η υπόθεση του «καρτέλ» στον χώρο της υγείας που αφορά τη νόθευση διαγωνισμών για την προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού. Στις 28 Δεκεμβρίου πρόκειται να συζητηθεί η υπόθεση των «στημένων» διαγωνισμών για την αποκατάσταση Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στον Νομό Πέλλας. Σε εξέλιξη, εξάλλου, βρίσκονται οι διμερείς συναντήσεις της Ε.Α. με τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν υπαχθεί στη λεγόμενη διαδικασία διευθέτησης διαφορών και αφορούν την πολύκροτη υπόθεση του «καρτέλ των εργολάβων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή