Πριν από τα Χριστούγεννα ο ορισμός CEO στην Πειραιώς

Πριν από τα Χριστούγεννα ο ορισμός CEO στην Πειραιώς

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να εξεταστούν οι υποψήφιοι για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ έχει παραχωρήσει μικρή πίστωση χρόνου στο νέο δ.σ. της Πειραιώς, και στον νέο πρόεδρο Γιώργο Χαντζηνικολάου, προκειμένου να ληφθούν με άνεση οι σχετικές κρίσιμες αποφάσεις. Το χρονικό περιθώριο αφορά λίγες εβδομάδες, ωστόσο στόχος του Δ.Σ. της Πειραιώς είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου να ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενες πλευρές και οι μέτοχοι έχουν προσεγγίσει το ζήτημα με καλύτερη θέληση, ώστε να υπάρξει μια συναινετική επιλογή.

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στη Φρανκφούρτη ο νέος πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, όπου είχε συναντήσεις με την ηγεσία του SSM. Συζητήθηκαν η μεγάλη εκκρεμότητα της επιλογής διευθύνοντα συμβούλου καθώς επίσης και η γενικότερη οικονομική κατάσταση και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Πειραιώς παρουσίασε στους επιτελείς του SSM τους βασικούς υποψηφίους για τη θέση ώστε να καταγράψει τυχόν ενστάσεις ή προβληματισμούς. Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες ο SSM απέρριψε υποψήφιο διευθύνοντα σύμβουλο που είχε επιλέξει το δ.σ. της Πειραιώς και με την κίνηση αυτή επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αντίστοιχο κρούσμα.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο νέος πρόεδρος της Πειραιώς υπογράμμισε ότι η πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι αυτή που θα κρίνει την έκβαση της μάχης μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της τράπεζας, σημείωσε ότι βρίσκεται εντός τροχιάς για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εξελίξεις αναμένονται και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς ο Βασίλης Κατσικιώτης, τον οποίο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ως νέο επικεφαλής του Ταμείου, εγκατέλειψε τη θέση πριν καν αναλάβει καθήκοντα. Οι κύριες αιτίες της ρήξης ήταν η μικρή διάρκεια της θητείας –σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ η θητεία του κ. Κατσικιώτη ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο 2017– αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με αμοιβές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Επιλογής του ΤΧΣ η οποία έχει την ευθύνη της διαδικασίας (και η οποία χρεώνεται με το φιάσκο της περίπτωσης του κ. Κατσικιώτη) εξέτασε τις δυνατότητες προώθησης για τη θέση άλλου στελέχους που μετείχε στην τελική λίστα των υποψηφίων. Επικρατέστερος νέος διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ο Κώστας Μιχαηλίδης, τραπεζικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε τράπεζες του εξωτερικού. Πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Μιχαηλίδη ο οποίος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για τη θέση. Ετσι, αν δεν προκύψει και πάλι κάποιο νέο εμπόδιο, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί το σχετικό ΦΕΚ από την κυβέρνηση, ώστε να αναλάβει καθήκοντα ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ.

Ο κ. Μιχαηλίδης έχει μεγάλη τραπεζική – επενδυτική εμπειρία και σήμερα απασχολείται ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής με έδρα το Λονδίνο και καθοδηγεί επιχειρήσεις που επιδιώκουν διοικητική αναδιάρθρωση. Εως τον Οκτώβριο του 2015 εργαζόταν στη UBS, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Credit Suisse, στη Merrill Lynch, στη Salomon Brothers και στην ExxonMobil. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η τοποθέτηση στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ του Ερικ Τουρέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή