Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οι άταφοι πεσόντες του 1940-41 και οι απόψεις Ράμα

Κύριε διευθυντά
Εύλογα ερωτήματα και ιερή αγανάκτηση προκαλούν οι θέσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, όταν σε συνέντευξη που σας παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ υποστηρίζει ότι το θέμα των άταφων πεσόντων κατά το Επος 1940-41 στη Βόρειο Ηπειρο έπρεπε να είχαμε αρχίσει να το συζητάμε και να το εντάξουμε στο γενικότερο πλαίσιο διευθέτησης όλων των θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες.

Προκύπτουν εύλογα ερωτήματα αν πρόκειται για άγνοια ή για αθέτηση των συμφωνηθεντων, όταν:

Τον Φεβρουάριο του 2009 υπεγράφη η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την κατασκευή στρατιωτικών κοιμητηρίων στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα, και για την αναζήτηση και τον ενταφιασμό των πεσόντων.

Το 2010 κυρώθηκε η συμφωνία αυτή και από το αλβανικό κοινοβούλιο.

Το 2012 συνεδρίασε η Μεικτή Διακρατική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και πριν από ένα μήνα –με καθυστέρηση βέβαια πέντε ετών– συνήλθε στην Αθήνα η Μεικτή Επιτροπή και αποφάσισε τις επόμενες ενέργειες με χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2017.

Αραγε, τι περισσότερο θα είχαμε να συζητήσουμε, πλην της υποχρέωσης της αλβανικής πλευράς να φανεί συνεπής στα συμφωνηθέντα και μάλιστα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο;

Προκαλεί ιερή αγανάκτηση η άποψη του κ. Ράμα ότι πρέπει να ενταχθεί στη διαπραγμάτευση ό,τι πιο ιερό υπάρχει, η ταφή των πεσόντων. Απαιτείται ευλάβεια, σεβασμός, ανθρωπιά για τα οστά των προσφιλών προσώπων και στην προκειμένη περίπτωση των μαχητών και υπερασπιστών της ελευθερίας και της  ανθρώπινης  αξιοπρέπειας.

Είναι αδιανόητο να έχουν παρέλθει 75 χρόνια και να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σχεδόν στο σύνολό τους, οι 7.976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου.

Είναι επώδυνο να μην μπορούν τα παιδιά των πεσόντων να πάρουν τα οστά των πατεράδων τους και να τα τοποθετήσουν στο κοιμητήριο όπως το καθήκον επιβάλλει. Και τώρα έκπληκτοι να ακούν από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας ότι πρέπει να ενταχθεί η εκκρεμότητα αυτή στο «πακέτο των διαπραγματεύσεων».

Γεωργιος Ι. Σουρλας
Επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Επος του 1940

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ