SPD: Η Τουρκία δεν πρόκειται να καταγγείλει τη συμφωνία με την ΕΕ

SPD: Η Τουρκία δεν πρόκειται να καταγγείλει τη συμφωνία με την ΕΕ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεπεισμένος ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να καταγγείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το προσφυγικό εμφανίστηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Τόμας Οπερμαν στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν και άλλων τούρκων αξιωματούχων.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να καταγγείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό. Δεν το πιστεύω» επισήμανε ο Οπερμαν σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας Rheinische Post (έκδοση Σαββάτου). Μπορεί η εν λόγω συμφωνία να επικρίνεται και από τις δύο πλευρές, «αλλά είναι χρήσιμη για όλους», πρόσθεσε. Χάρη, δε, σε αυτή μπορούν να διατραφούν οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία και να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. «Επίσης δεν είναι φρόνιμο να την καταγγείλουμε εμείς, διότι θα τιμωρούσαμε τους λάθος ανθρώπους» τόνισε δε, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, ζήτησε-λόγω του ανακύψαντος θέματος με τη συμφωνία για το προσφυγικό- καλύτερη προστασία των συνόρων της Ευρώπης.

«Την προσπάθεια του Ερντογάν να δημιουργήσει ένα εκβιαστικό σκηνικό μπορεί να την αντιμετωπίσει κανείς καλύτερα με σωστές μεταρρυθμίσεις και όχι δια της πολιτικής συμβολισμών εξ αιτίας της οποίας η Frontex παραμένει μια τίγρη χωρίς δόντια» ανέφερε χαρακτηριστικά στην Σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας της ίδιας εφημερίδας (Rheinische Post).

«Η απειλή του Ερντογάν αποδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι να δημιουργήσει η Ευρώπη μια πραγματική ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή» εξήγησε ο Λάμπσντορφ. Ο φιλελεύθερος (FDP) Γερμανός πολιτικός υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να διαταράξει τις σχέση της με την Ευρώπη σε μόνιμη βάση, διότι «η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη γα την ασφάλεια και την οικονομία της».

Ψύχραιμα και συγκρατημένα αντέδρασαν πάντως την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Γερμανία στις προκλητικές δηλώσεις του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μπορεί να ανοίξει τις συνοριακές πύλες και να στείλει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

Οι «απειλές» της Άγκυρας «δεν βοηθούν» σε τίποτα τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σχολίασε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για το προσφυγικό «ωφελεί και τις δύο πλευρές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή