ΕΛΛΑΔΑ

Οι οικογένειές μας πίσω στην πατρίδα περνούν μια κόλαση

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οχι δεν έχουν παράπονο, τους φέρονται καλά στο Μενίδι. Ναι, τους λείπουν τα σπίτια και οι οικογένειές τους, τους λείπει η Τουρκία, αλλά σε αυτή την Τουρκία δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν. «Δεν θα είχαμε λόγο να φύγουμε», λέει κοφτά ο πιο έμπειρος από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η «Κ» που περιέγραψε τις συνθήκες φυγής τους στην Ελλάδα, τώρα είχε τη δυνατότητα από «πρώτο χέρι» να μάθει για τις συνέπειες της απόφασής τους για τους ίδιους και τους οικείους τους. Συνέπειες που δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορους όσους αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ.

«Αν ήμουν ένοχος θα καθόμουν στην Τουρκία να αναγνωρίσω την ενοχή, δεν θα ερχόμουν στην Ελλάδα...», μας λέει ο Αχμέτ με καταγωγή από πόλη της Ανατολίας, ο οποίος διέμενε στην Κωνσταντινούπολη έως ότου καταφύγει στην Ελλάδα με τους άλλους επτά άνδρες του 4ου συντάγματος της Αεροπορίας Στρατού.

Η συζήτηση μαζί του αποκαλύπτει έναν πιστό «οπαδό» του Κεμάλ Ατατούρκ χωρίς καμία σχέση με αυτό που οι τουρκικές αρχές περιγράφουν ως μέλος του κινήματος Γκιουλέν. «Κάναμε την επιλογή της Ελλάδας έναντι της Βουλγαρίας διότι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μια σαφώς πιο ευρωπαϊκή χώρα». Οπως εξηγεί, οι οκτώ φυγάδες έκαναν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και «όταν είχε μποτιλιάρισμα στην Κωνσταντινούπολη τις Παρασκευές μεταφέραμε γιατρούς από το ένα σημείο της σε άλλο. Κάναμε πολύ μη στρατιωτικό έργο».

Τι γίνεται πίσω

Τυπικά οι οκτώ είναι ελεύθεροι, καθώς έχει περάσει ο μέγιστος χρόνος κράτησης. Αλλά είναι ακόμα κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, όπου πέντε μήνες μετά τη σύλληψή τους δεν τους έχουν επιστραφεί τα προσωπικά αντικείμενα και τα τηλέφωνά τους. «Πίσω στην Τουρκία, η κατάσταση για τις οικογένειές μας είναι μια κόλαση», λέει στην «Κ» ο Γκενσάι. Οι σύζυγοι και των οκτώ απολύθηκαν από τις δουλειές τους –η μία μάλιστα εργαζόταν σε ιδιωτική επιχείρηση– και αναγκάστηκαν μαζί με τα παιδιά να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη επειδή τους «πέταξαν έξω από τα σπίτια τους». Οι σύζυγοι των δύο από τους οκτώ τους ζητούν διαζύγιο, γιατί δεν αντέχουν την πίεση...

«Μου φτάνει ότι η γυναίκα μου ξέρει πως είμαι αθώος», προσθέτει ο Αχμέτ. Οι οκτώ προέρχονται από περιοχές όλης της Τουρκίας· από το Τσορούμ, το Ερζερούμ, το Αφιόν, ένας έχει καταγωγή (της οικογένειάς του) από την Κοζάνη. «Στον τόπο καταγωγής μας οι οικογένειές μας είναι καλύτερα προστατευμένες», λέει με νόημα ο Αχμέτ.

Φάρσα πραξικοπήματος

Οταν ειδοποιήθηκαν, οι έξι από τους οκτώ το βράδυ της 15ης Ιουλίου έτρωγαν με τις οικογένειές τους. «Μπήκαμε στα ελικόπτερα και φύγαμε για την οδό Βατάν στο Φατίχ, όπου υπήρχαν τραυματίες. Δεχθήκαμε πυρά, καταφύγαμε στο Τοπκουλέ, ένα τεράστιο στρατόπεδο. Από τη βάση μας μάς έλεγαν ότι η κατάσταση στην έδρα μας, τη Σαμάντια, στην ασιατική πλευρά της πόλης, δεν ήταν ασφαλής». Η εικόνα που έχουν οι οκτώ από το Τοπκουλέ είναι ότι το πραξικόπημα ήταν... φάρσα. «Τι πραξικόπημα ήταν αυτό όταν από ολόκληρο το Τοπκουλέ βγήκε ένα τανκ; Ετσι γίνονται τα πραξικοπήματα;».

Ο Αχμέτ είχε 15 ημέρες ακόμα υπηρεσία, μετά σχεδίαζε να δουλέψει ως πιλότος στον ιδιωτικό τομέα. «Τώρα είμαστε όλοι απόφοιτοι του δημοτικού, ο πρόεδρος ακύρωσε τα πτυχία και τα απολυτήριά μας...», λέει ο Γκενσάι που λίγο πριν από το πραξικόπημα είχε γίνει δεκτός για διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ο επικεφαλής της ομάδας, για τον οποίον η αρχή του ασύλου δεν έχει ακόμα εκδώσει απόφαση (σ.σ.: σε αντίθεση με τους άλλους επτά που φέρονται να έχουν κάνει τα ίδια ακριβώς πράγματα, που η Τουρκία δεν τα έχει ακόμα συγκεκριμενοποιήσει), επρόκειτο να κάνει μία εβδομάδα διακοπές στο Μπόντρουμ. «Είχα δώσει προκαταβολή για να πάω με την οικογένειά μου. Η ζωή μου άλλαξε εκείνο το βράδυ απότομα, χωρίς να έχω συμμετάσχει σε οτιδήποτε...».

Οταν ο γράφων λέει σε κάποιους από τους οκτώ πως δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις, από την Ευρώπη καμία χώρα δεν τους θέλει διακαώς, ελπίζοντας ότι η Ελλάδα θα βγάλει τα... κάστανα από τη φωτιά, αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα είναι ελεύθεροι φυλακισμένοι. «Ξέρουμε ότι όλα αυτά είναι πολιτική που μας υπερβαίνει, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να ξαναρχίσουμε τη ζωή μας από την αρχή. Τι θα συμβεί σε μας αν μας επιστρέψετε στην Τουρκία, είναι κάτι που το γνωρίζετε. Πρέπει να το γνωρίζετε».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ