ΚΟΣΜΟΣ

Επιφυλακτικός απέναντι στην πλήρη ευρωπαϊκή ενοποίηση ο Γιόακιμ Γκάουκ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο απερχόμενος Γερμανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ ενός διαλλείμματος στη διαδικασία της ευρωπαϊκή ενοποίησης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt της Κυριακής.

«Δημιουργήσαμε ένα μεγαλειώδες σχέδιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ένα σχέδιο ειρήνης, το οποίο μόνο να ονειρευτούν θα μπορούσαν οι γενιές πριν από μας, αλλά υπήρξαμε μερικές φορές πολύ γρήγοροι και δεν μπόρεσαν όλοι να ακολουθήσουν ή δεν θέλουν να το κάνουν. Αυτό με γεμίζει ανησυχία. Θα ήταν χρήσιμο να λαμβάνεται στο μέλλον πιο σοβαρά υπόψη η αρχή της επικουρικότητας, ώστε να επιλύονται σε εθνικό επίπεδο προβλήματα, τα οποία μπορούν να επιλυθούν εκεί. Θα πρέπει να σκεφτούμε να κάνουμε ένα διάλλειμμα. Δεν θα πρόκειται για στασιμότητα, αλλά για μια επιβράδυνση (σ.σ. της διαδιακσίας ενοποίησης) κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουμε με ποιο στόχο και με ποια ταχύτητα μπορεί να επιτευχθεί», είπε ο Γιόακιμ Γκάουκ στην εφημερίδα του Βερολίνου.

«Ένα τμήμα του λαού μοιάζει να έχει χαθεί μέσα στη ραγδαία εξέλιξη. Δεν νιώθουν όλοι πολίτες του κόσμου. Έναν λόγο για τη μεμψιμοιρία σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί δεν νιώθουν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με έναν όλο και πιο σύνθετο κόσμο, αν και θέλουν να ανήκουν κάπου», πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος. Κάλεσε, δε, τον πολιτικό κόσμο να προωθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι «ακόμα και στην ενωμένη Ευρώπη, η ιδιαίτερη πατρίδα του καθενός μας εξακολουθεί να υπάρχει».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ