ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Τρώγοντας με 15 ευρώ στο κέντρο

Φωτογραφίες: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΡΝΕΡΑΚΗ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Εστιατόρια, Ταβέρνες/Ψησταριά, Έθνικ, κέντρο, Ψαροταβέρνες/Ουζερί, All day/Snack,

Οι ταβέρνες, τα µαγειρεία, τα εστιατόρια που... συµφέρουν. Aπό το Κολωνάκι έως το Μοναστηράκι.

Τop Choice!

School: σπέσιαλ πίτσα με 12 ευρώ! 

Η πιτσιρικαρία που γεμίζει το μαγαζί μέσα-έξω λειτουργούσε μάλλον απωθητικά κάθε φορά που περνούσα από την πιτσαρία της πλ. Αγίας Ειρήνης. Κακώς, κάκιστα. Γιατί το μαγαζί δεν είναι απλώς low budget, αλλά ένα από τα... πιο value for money ιταλικά της πόλης μας. Εξαιρετικά λεπτή πίτσα, όχι πολυφορτωμένη (δεν είναι υπερβολική η ποσότητα των υλικών της επικάλυψης, αλλά όση χρειάζεται), με πρώτες ύλες πρώτης ποιότητας: κανονική μοτσαρέλα, όχι η φθηνή, κίτρινη απομίμηση, προσούτο λεπτοκομμένο, τρυφερό, ρόκα, σάλτσα ντομάτας, όλα όπως πρέπει. Τα κομμάτια για να μπορέσεις να τα φας πρέπει να τα διπλώσεις με το χέρι, κατά τον ιταλιάνικο τρόπο – τόσο λεπτή η ζύμη. Η σαλάτα που δοκίμασα καλοαρτυμένη και γευστικά ισορροπημένη: σπανάκι, λαδόξιδο, καραμελωμένα καρύδια, αληθινή γκοργκοντζόλα, τραγανό προσούτο.

Οι μακαρονάδες έκτακτες: η καρμπονάρα ορίτζιναλ, με αυγό και guanciale (μπέικον από χοιρινά μάγουλα), αν και αυτή που μου έμεινε είναι η αραμπιάτα με σωστά βρασμένα σπαγκέτι, «τελειωμένα» μέσα στη γλυκοξινοπικάντικη σάλτσα ντομάτας. Τα ζυμαρικά είναι De Cecco, παρακαλώ. Οι πίτσες (40άρες νομίζω) κοστίζουν 8,50-13 ευρώ, οι μακαρονάδες 8-12 ευρώ (η ακριβότερη είναι με φρέσκα ζυμαρικά και γαρίδες). Συμπαθητικά κοκτέιλ (ίσως θα έπρεπε να είναι λίγο φθηνότερα), μικρή λίστα με ελληνικά και ιταλικά κρασιά, όλα σε ποτήρι. Το σέρβις γρήγορο, ευγενικό και έξτρα φιλικό. Αν έχει καλό καιρό, καθόμαστε έξω, αλλιώς στο ροκ-σαν-σχολική-κατάληψη πολυεπίπεδο εσωτερικό του. Ανοιχτά καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ. Αγγ. Ρ. 

Πλ. Αγ. Ειρήνης 8, Μοναστηράκι, Τ/210-32.51.444.

image

Φιλίππου

Θα χρειαστείτε 15-17 ευρώ το άτομο για να φάτε, όμως πρώτης ποιότητας μαγειρευτά και της ώρας. Μεγάλη ποικιλία ορεκτικών και πιτών και καλό κρασί. Ο Φιλίππου στο Κολωνάκι είναι σταθερή αξία, πράγμα που αποδεικνύεται και από τη διάρκεια του μαγαζιού. 93 χρόνια στο ίδιο μέρος, στο Κολωνάκι, όπου τα in γίνονται τόσο γρήγορα out. Ανοιχτά καθημερινά 13.00-17.00, 20.00-00.00 Σάββατο μεσημέρι: 13.00-17.00, Κυριακή κλειστά. Κ.Π.

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, Τ/210-72.16.369, 72.31.742

image

Το παραδοσιακό

Δεν το πιάνει το μάτι σου, αλλά, παρόλο που βρίσκεται εκεί από το 1987, τώρα τελευταία έγινε... cult και δεν βρίσκεις σχεδόν να καθίσεις. Φαγητό ταβέρνας με τα όλα του, φασολάδα, γεμιστά, σαρδέλες, κρεατικά. Την τελευτaία φορά, πήρα ένα κοκκινιστό μαμαδίστικο με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Πολύ μου άρεσε, όπως μου άρεσαν και οι άνθρωποι του μαγαζιού. Για λιγότερο από 10 ευρώ μαζί με το αναψυκτικό! Καθημερινά 12.00-01.00. Κ. Π. 

Βουλής 44Α, Σύνταγμα, Τ/210-32.14.121.

Δίπορτ​ο

Ε​ίσοδο​ς​ σε χρονοκάψουλα, σκηνικό ελληνικής ταινίας του 1950​.​ Για το Δίπορτο υπάρχουν ιστορικές αναφορές από το 1911, είναι μάλλον η παλαιότερη​ της Αθήνας, φημολογείται ότι ο Βάρναλης γι’ αυτήν έχει γράψει «μες στην υπόγεια την ταβέρνα όλοι παρέα πίναμε χθες». Κόσμος μπαινοβγαίνει, σε σκουντάει, είναι όλα στριμωχτά, κανείς δεν παραπονιέται. Ξύλινες καρέκλες, λαδόκολλα αντί τραπεζομάντιλου, εκεί σημειώνουν και τον λογαριασμό. Ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Κολολιός, φοράει λευκό πουκάμισο-ποδιά. Το φαγητό απλό, ελληνικό, όσπρια –διάσημη η σούπα με τα ρεβίθια– πατάτες κοκκινιστές, χόρτα, ​σαρδέλες.  Ανοιχτά Δευτέρα-Σάββατο. Ν. Δ.

Σωκράτους 9 και Θεάτρου, ​ Τ/210​-​32​.​11.​463.

Τop Choice!

image

Μακάλο

Ενας Φλωρινιώτης και ένας Μυτιληνιός έφτιαξαν πριν από 4 χρόνια το νόστιμο αυτό μαγαζί, διακοσμημένο χαρούμενα, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι παπαγάλοι (διακοσμητικοί, όχι ζωντανοί). Συμπαθητική μουσική και ευγενέστατο σέρβις. Ο,τι χρειάζεται για ένα μεσημεριανό στο κέντρο. Το όνομά του, «Μακάλο», το πήρε από την άσπρη αλευρόσαλτσα της φλωρινιώτικης, καστοριανής και γενικώς μακεδονίτικης μαγειρικής. Θα βρείτε καλομαγειρεμένο φαγητό – έχει και ορισμένες χορτοφαγικές επιλογές. Πήρα ένα ωραιότατο κριθαράκι σβησμένο με Μαυροδάφνη, περιποιημένο, με καροτάκι και κρεμμύδι, που συνόδευε δύο ζουμερά φιλετάκια κοτόπουλου, και ζήτησα ένα ποτήρι άσπρο κρασί. Μου ήρθαν δύο για να δοκιμάσω ποιο προτιμώ. Και τα δύο πολύ καλές ελληνικές ετικέτες: Παριανή Μαλαγουζιά του Μωραΐτη και λεμονάτη Μαντίνεια του Μποσινάκη. Ολα αυτά για 12 ευρώ. Ανοιχτά από τις 10.30 το πρωί για καφέ ή σνακ έως τις 11 το βράδυ. Κ. Π.

Νίκης 23, Σύνταγμα, Τ/211-40.07.032.

image

Avocado

Χορτοφαγικό με ινδικές επιρροές, ωραίος σύγχρονος χώρος, εξαιρετικό σέρβις. Εφαγα μόνη μου ένα υπέροχο ρύζι με μπόλικο άνηθο και κρέμα αβοκάντο. Ηπια μια καράφα χυμό από λεμόνι, μήλο και παντζάρι (...όλα τα λεφτά). Αφησα πολύ στο πιάτο μου, καθώς βιαζόμουν. Και ο 20χρονος σερβιτόρος μού το έβαλε σ’ ένα ταπεράκι, γιατί «δεν πρέπει να πετάμε φαγητό»! Καθημερινά 12.00-23.00, Κυριακή 12.00-19.00. Κ. Π.

Νίκης 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.37.878.

image

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς ​

Κοινό μυστικό για τους περαστικούς και εργαζομένους στα πέριξ του Συντάγματος, μια ταβέρνα κρυμμένη σε μια στοά της Λέκκα. Μέσα είναι αρκετά σκοτεινή, οι περισσότεροι θαμώνες απολαμβάνουν το μεσημεριανό τους στα τραπεζάκια που βγάζει στη στοά. Mικρά ή μεσαία ψάρια, καλό τηγάνι, γαύρος και κουτσομούρες ζουμερές, σαρδέλες στη σχάρα φιλεταρισμένες και γεμιστές με φρέσκα μυρωδικά, βραστή σαλάτα εποχής και πολλοί μεζέδες για ούζο, παστά ψάρια, καλαμαράκια τηγανητά. Σβέλτο σέρβις, πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Ανοιχτά Κυριακή-Τρίτη 12.00-19.00, Πέμπτη-Σάββατο 12.00-23.00. Ν. Δ. 

Λέκκα 22, Σύνταγμα, Τ/210-32.27.298.

image

Μελίλωτος ​

Με τα «πειραγμένα» ελληνικά μαγειρευτά φαγητά ταΐζει όλους τους εργαζομένους στα γραφεία του κέντρου. Ο χώρος εντός είναι μικρός, αλλά βγάζει και τραπεζάκια στον πεζόδρομο. Μοντέρνα κουζίνα, με πολλά ντόπια προϊόντα, φαγητά με ονομασία προέλευσης, μενού που αποφασίζουν κάθε μέρα για την επόμενη. Οι σαλάτες του θα σας κάνουν ωραία εντύπωση, το ίδιο και οι συνταγές για τα ζυμαρικά, όπως τα σιουφιχτά Κρήτης με μπουκιές κοτόπουλου ή pasta με λευκαδίτικο σαλάμι και τηνιακό τυρί. Φρέσκα ψάρια, δικοί τους ζωμοί, φρέσκα μυρωδικά και προϊόντα εποχής. Ανοιχτά καθημερινά 12.00-01.00. Ν. Δ.
 

Καλαμιώτου 19, Σύνταγμα, Τ/210-32.22.458.

image

Αμα Λάχει​, στης Νεφέλης​

Στο παλιό Δημοτικό της Καλλιδρομίου, με μια μεγάλη περιποιημένη αυλή με δέντρα και γλάστρες με λουλούδια. Μέσα, μια φωτεινή ψηλοτάβανη σάλα, με σχετική άπλα και ξύλινα πατώματα. Μαζεμένος κατάλογος, φροντισμένο φαγητό, πολλά πιάτα για τη μέση του τραπεζιού, ευνοείται το μοίρασμα: κουσκουσάκι με κοτόπουλο και σύγλινο, κεφτέδες, χούμους με χταπόδι ψητό, ρεβίθια φούρνου με χόρτα εποχής. Ελληνικά τυριά και αλλαντικά, Κρήτη, Ζάκυνθος και λοιπά νησιά έχουν έντονη παρουσία στον κατάλογο. Οι πελάτες τους προτιμούν το χύμα κρασί. Ανοιχτά καθημερινά 13.00- 01.00, Δευτέρα από τις 19.00. Ν. Δ.

Καλλιδορμίου 69, Εξάρχεια, Τ/210-38.45.978.

Καπετάν Μιχάλης

Παραδοσιακός καφενές, βγάζει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της Φειδίου, στην πίσω πλευρά του Rex. Ηθοποιοί και διανοούμενοι στριμώχνονταν εντός την εποχή που όταν σχολούσαν τα θέατρα, στα κοντινά μαγαζιά δεν έπεφτε καρφίτσα. Σουπιές κρασάτες, μπακαλιάρος πλακί, χοιρινό λεμονάτο, στραπατσάδα, πατατοσαλάτα, κεφτέδες, όλα ετοιμάζονται σε δύο πετρογκάζ. Μην περιμένετε επισημότητες, όλα είναι πρόχειρα, αλλά η γεύση μένει ίδια για περισσότερα από 25 χρόνια. Ανοιχτά καθημερινά 12.00-00.00, Σάββατο έως το απόγευμα, Κυριακές κλειστά. Ν. Δ. 

Φειδίου 3, Αθήνα, Τ/210-38.20.073

Ηπειρος

Το μαγειρείο της αγοράς. Μεγάλες μαρμίτες με βραστά, εδώ είναι διάσημοι για τις σούπες, κότα, ψαρόσουπα, κρεατόσουπα, πατσάς, έχουν προμηθευτές τους κοντινούς χασάπηδες. Πρώτα χορταίνουν τα μάτια, επιλέγετε από τα μεγάλα ταψιά στη βιτρίνα. Κλασικοί γίγαντες, γεμιστά, σουτζουκάκια, μακαρονάδα με σάλτσα και τυρί. Δευτέρα-Σάββατο, 06.00-20.00. Ν. Δ.

Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος, Τ/210-32.40.773​.

Mamma Tierra ​

Μικροσκοπικό, μοντέρνο χορτοφαγικό εστιατόριο, με πολλές vegan επιλογές και πιάτα χωρίς γλουτένη. Ταμπουλέ, χούμους, φαλάφελ, σαλάτες με λαχανικά και φρούτα, μπέργκερ μανιταριού,​ μπιφτέκι λαχανικών, παέγια και λοιπά μη κρεοφαγικά, όλα έχουν μια φρέσκια αίσθηση. Καλή σχέση ποσότητας-τιμής. Η σάλα είναι μικρή, τέσσερα τραπεζάκια. Delivery. Νόστιμα smoothies. Ανοιχτά καθημερινά 12.00-21.00, Σάββατο 13.00-21.00, Κυριακές κλειστά. Ν. Δ.  

Ακαδημίας 84, Αθήνα, Τ/211-41.14.420.

Bread and Roses ​

Μέσα σε μια στοά της Πανεπιστημίου, φαγητό μούλτι-κούλτι. Φιλοσοφία ξενόφερτη, ​ε​πιλέγεις από τα πιάτα ημέρας, μια σαλάτα, κυρίως και το συνοδευτικό του, σε σερβίρουν σε ένα μεγάλο πιάτο, ό,τι φας 6,20€. ​Κοτόπουλο με κάρι, σουτζουκάκια, σαρδέλες σε αμπελόφυλλα, πολίτικη σαλάτα, ​συνοδευτικό ​ρύζι, μακαρόνια ή ​όσπριο. Τις μέρες με καλό καιρό ανεβείτε στην ταράτσα, δύο σκάλες επάνω, γκρίζο αστικό τοπίο σε πλήρη… άνθηση. Ανοιχτά από τις 13.00. Ν. Δ. 

Πανεπιστημίου 64, Τ/210-38.02.898.

Μινιατούρα

Λόγω περιορισμένου χώρου, όταν έχει καλό καιρό, μένουν και κάποια τραπεζάκια έξω. Ελληνική κουζίνα, ακολουθεί μια σχετική εποχικότητα, τον χειμώνα γιουβαρλάκια χοιρινά με αυγολέμονο και κοτόσουπα, το καλοκαίρι φασολάκια λαδερά. Κάτι λιγότερο από 20 προτάσεις τη μέρα συνολικά για ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως. Νόστιμα όσπρια και σαλάτες- γεύματα, όπως το μιρμιζέλι Καλύμνου, με ντομάτα, κοπανιστή, ξινομυζήθρα και παξιμάδι. Ολα τα πιάτα ημέρας μπορείτε να τα δείτε και να τα παραγγείλετε και στον χώρο σας μέσω του www.miniatoura.gr και σε μισή μερίδα, με σχεδόν μισή τιμή. ​Ανοιχτά καθημερινά 12.30-19.00. Ν. Δ.   

Ρόμβης 21, Σύνταγμα, Τ/211​-​01​.​29.​413.

Low budget κινέζικο

1. Attic Moon Καθαρό μαγαζί, περιποιημένο, όχι πολύ βαρύ, τρώνε Κινέζοι εδώ, τους έχω πετύχει απογεύματα Σαββάτου στη μεγάλη ροτόντα στο βάθος. Κάτι λέει αυτό για την ποιότητα του φαγητού. Τα ντάμπλινγκ με γαρίδες είναι ωραία, το ίδιο και το σπέσιαλ τηγανητό ρύζι, το κοτόπουλο με κάσιους και τα τσιγαριαστά χόρτα bok choi με μπόλικο σκόρδο. Η πάπια Πεκίνου με τα πιτάκια, τα αγγουροκρέμμυδα και τη σος αρκετά συμπαθητική (δεν παίρνω όρκο, αλλά δεν πρέπει να είναι φρεσκοφτιαγμένη κάθε φορά). Πίνουμε μπίρα κινέζικη Tsingtao ή τσάι. Δύσκολα ξεπερνάμε τα 15 ευρώ το άτομο. Αν τα ξεπεράσουμε, παίρνουμε και για το σπίτι. Ανοιχτά καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ. Αγγ. Ρ. 

Ξενοφώντος 10-12, Σύνταγμα, Τ/210-32.27.095.

image

2. Jing Το έτερο οικονομικό στέκι της αθηναϊκής chinatown έχει μια ιδιομορφία στη διακόσμηση. Το ισόγειο είναι πιο απλό, θυμίζοντας τα μικρά και πιο νεανικά στέκια της λονδρέζικης κινεζούπολης. Ο πρώτος όροφος πιο… αυτοκρατορικός. Το κλου εδώ είναι οι σούπες, όχι οι κλασικές κοτόπουλο-καλαμπόκι ή wonton (αυτές είναι copy-paste παντού), αλλά οι τύπου ράμεν. Ερχεται, για παράδειγμα, ένα τεράστιο μπολ με ζουμί κότας, πλατιά νουντλς, βραστό αυγό, κινέζικα ραβιόλια γεμιστά με κιμά, μπόλικο φρέσκο κρεμμύδι και bok choi, ένα γλυκό και αρωματικό κινέζικο χόρτο. Γεύμα υπερπλήρες, παρηγορητικό. Τι άλλο μου αρέσει; Το τηγανητό ρύζι με κάρι, τα νουντλς με λαχανικά, το χοιρινό σε σπιρτόξυλα με γλυκάλμυρη σάλτσα και πιτάκια ατμού (η φθηνότερη αλλά νοστιμότατη εναλλακτική της πάπιας με σάλτσα δαμάσκηνου που σερβίρεται με αυτόν τον τρόπο). Ανοιχτά καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ, πλην Δευτέρας. Αγγ. Ρ.

Νίκης 13, Σύνταγμα, Τ/211-21.59.352.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ