Παυλόπουλος προς Μοσκοβισί: Ούτε βήμα πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα εργασιακά, τώρα η ώρα για το χρέος

Παυλόπουλος προς Μοσκοβισί: Ούτε βήμα πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα εργασιακά, τώρα η ώρα για το χρέος

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι της αναλογεί για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά θέτοντας ως κόκκινες γραμμές την μη υποχώρηση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα εργασιακά και την ουσιαστική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι της αναλογεί και το κάνει για ν’ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.  Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης.

Κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο, μία συμφωνία είναι εφικτή υπό δύο προϋποθέσεις:

– «Δεν μπορεί η Ελλάδα ν’αποδεχθεί – όπως δεν θα αποδεχόταν οποιαδήποτε άλλη Χώρα της ΕΕ, π.χ. η Γαλλία, η Γερμανία – μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που θα ήταν αντίθετα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέπιπτε αμέσως και θα ήταν υπόλογη η Ελλάδα απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ και να καταστεί σαφές ότι εδώ,  στην Ευρώπη, έχουμε και τις δικές μας υποχρεώσεις, οι οποίες είναι τμήμα αναπόσπαστο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού»

– «Είναι ανάγκη και οι Εταίροι μας να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.  Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους.  Μίλησε όμως – και μιλάμε – για μεθόδους, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.  Σ’αυτό πρέπει ν’ανταποκριθούν οι Εταίροι μας».

Ο κ. Παυλόπουλος επιχειρηματολόγησε μάλιστα ότι μέρος του ελληνικού χρέους «οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε,  εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα Ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αυτή την ιδιαιτερότητα του χρέους μας δεν είναι δυνατόν οι Εταίροι μας να μην την λάβουν υπόψη».

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε σημαντική πρόοδο εκ μέρους της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει».

«Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Είναι κάτι το οποίο θα έχω κι εγώ την ευκαιρία ν’ αναφέρω κατ’ ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλω να πω ότι οπωσδήποτε πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων  και μεσοπρόθεσμων μέτρων» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

Ως προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, σημείωσε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, προσθέτοντας ότι  «το ΔΝΤ πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα… είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξουν αυτές οι ευαισθησίες που θα επιτρέψουν στον κοινωνικό διάλογο να τηρήσει τα μέτρα και τα σταθμά του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και, επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ περισσότερο ούτε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα τα οποία θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο».

Απαιτείται ένας συμβιβασμός και είμαστε αρκετοί έξυπνοι για να τον βρούμε, κατέληξε ο Επίτροπος της Ε.Ε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή