ΙΟΒΕ: Η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα οδηγεί σε μείωση εσόδων

ΙΟΒΕ: Η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα οδηγεί σε μείωση εσόδων

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και 100 εκατ. ευρώ υστέρηση εσόδων πρόκειται να φέρει η φορολογία των καπνικών προϊόντων σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε ο οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η νέα αύξηση του Ειδικού Φορολογικού Συντελεστή (ΕΦΚ).

Όπως επισημαίνει,  η αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των τιμών, σε μεγάλη υποχώρηση της κατανάλωσης και τελικά, «δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τα φορολογικά έσοδα».

Ενδεικτικά, η υστέρηση των εσόδων από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017 (3,111 δισ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο ποσό μάλιστα, δεν συνυπολογίζεται η μείωση των φορολογικών εσόδων στο έτος εφαρμογής της αύξησης της φορολογίας και η ενδεχόμενη επίδραση από την αύξηση του ελάχιστου μεγέθους της συσκευασίας του λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γραμμάρια.

Εκτός των άλλων, η αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ αναμένεται να ενισχύσει το λαθρεμπόριο, καθώς η διείσδυση των παράνομων τσιγάρων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες (σε 30% επί της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή