Μετά τη βροχή, έρχεται χιονιάς

Μετά τη βροχή, έρχεται χιονιάς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις, που συνεχίστηκαν και χθες σε πολλές περιοχές της χώρας, έδωσαν συνέχεια στην κακοκαιρία που εκτυλίσσεται από το απόγευμα του Σαββάτου και από τα δυτικά. Οι πιο μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν στη Ζάκυνθο, όπου υπήρξε και ένας νεκρός, ο 30χρονος Γιώργος Ζουπάνος, ο οποίος ανασύρθηκε –έπειτα από ώρες αναζήτησης– το απόγευμα της Κυριακής. Ο Γ. Ζουπάνος αγνοούνταν από το βράδυ του Σαββάτου. Το αυτοκίνητό του βρέθηκε μέσα σε χαντάκι με νερό, ενώ το πτώμα του εντοπίστηκε σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, παρασυρμένο από το νερό, κοντά στο χωριό Βανάτου, όπου και κατοικούσε.

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στη Ζάκυνθο, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παρουσία του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, του αντιπεριφερειάρχη, του δημάρχου και όλων των αρμοδίων φορέων, προκειμένου να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα αποκατάστασης. «Οι βροχοπτώσεις ήταν πρωτοφανείς, ειδικά ο κάμπος της Ζακύνθου ξεχείλισε από νερό, οι χείμαρροι πλημμύρισαν και ο πιο μεγάλος απ’ αυτούς, το ρέμα του Αγίου Χαραλάμπους, κατέβασε πολύ νερό και λάσπη. Σε πολλά σημεία ενώθηκε η θάλασσα με τα νερά της βροχής», περιγράφει στην «Κ» την κατάσταση ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Σημείωσε ότι χθες, που δεν έβρεξε στη Ζάκυνθο, ήταν μέρα αποστράγγισης και αποκατάστασης των ζημιών. «Οι δρόμοι όλοι έχουν ανοίξει, εκτός από δύο μικρούς δημοτικούς. Ο περιφερειάρχης είπε ότι θα εισηγηθεί να κηρυχθεί το νησί της Ζακύνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να υπάρξει η βοήθεια της πολιτείας στους πληγέντες», συμπλήρωσε ο κ. Κολοκοτσάς. Την κατάσταση πάντως στην πόλη της Ζακύνθου επιδείνωσαν και οι όγκοι των σκουπιδιών, που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους, καθώς δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω του αποκλεισμού του χώρου του ΧΥΤΑ από κατοίκους. Στην Αθήνα έβρεξε και χθες δημιουργώντας σε πολλές κεντρικές αρτηρίες συνθήκες μποτιλιαρίσματος, ενώ κλειστός παρέμεινε ο σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής. Μεγάλα ήταν τα προβλήματα την Κυριακή το πρωί, καθώς μετά την ισχυρή βροχόπτωση το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή (ύψη βροχής από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ώς τις 9 π.μ. την Κυριακή, Σπάτα 95,2 χιλιοστά, Πετρούπολη 72,2 χιλιοστά, Ψυχικό 70,6 χιλιοστά, Ανω Λιόσια 69,8 χιλιοστά), πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Μεγάλοι όγκοι λάσπης κατέβηκαν από τον λόφο του Λυκαβηττού και κατέκλυσαν τους γύρω δρόμους, προξενώντας και ζημιές σε σπίτια. Η Πυροσβεστική δέχθηκε σχεδόν 400 κλήσεις στην Αττική, ενώ προχώρησε σε τέσσερις απομακρύνσεις ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους. Πολλές περιοχές της Αττικής αντιμετώπισαν πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα την Κυριακή, λόγω βλαβών σε υποσταθμούς της ΔΕΗ, όπως στην πλατεία Βικτωρίας, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Αττικής και στους Αμπελοκήπους.

Από χθες το απόγευμα άρχισε να πέφτει χιόνι στον Χελμό, πάνω από τα Καλάβρυτα. Μέχρι τα 1.400 μ. υψόμετρο πέφτει χιονόνερο και στη βάση του χιονοδρομικού υπάρχει έντονη χιονόπτωση. Το κύμα της κακοκαιρίας θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, παγωνιά και χιονοπτώσεις. Πιθανότητα χιονοπτώσεων υπάρχει σήμερα και στα ορεινά του νομού Αττικής, καθώς και σε σημεία με χαμηλότερο υψόμετρο τις βραδινές ώρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή