Ο Φρ. Φιγιόν υποψήφιος για την προεδρία

Ο Φρ. Φιγιόν υποψήφιος για την προεδρία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ενας ακραιφνής φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, ο Φρανσουά Φιγιόν, θα εκπροσωπήσει τη γαλλική Κεντροδεξιά στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο ευσεβής ρωμαιοκαθολικός Φιγιόν, λάτρης των αγώνων αυτοκινήτων, έχει εκφράσει τον μεγάλο του θαυμασμό για την πολιτική της Βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ και έχει δεσμευθεί να περιορίσει δραστικά τις κρατικές δαπάνες.

Ο 62χρονος Φιγιόν, που επικράτησε του δημάρχου του Μπορντό, Αλέν Ζιπέ, εξασφαλίζοντας ποσοστό 66,5% των ψήφων στον δεύτερο γύρο της προκριματικής αναμέτρησης, υπήρξε πρωθυπουργός του προέδρου Νικολά Σαρκοζί την περίοδο 2007-2012. Την εποχή εκείνη, ο Φιγιόν είχε διακριθεί για το συμβιβαστικό του πνεύμα και για τη μετριοπάθειά του. Η μετατόπισή του, όμως, προς πιο συντηρητικές θέσεις μοιάζει να του χάρισε τη νίκη την Κυριακή.

«Η Γαλλία δεν υπήρξε ποτέ πιο δεξιά από ό,τι σήμερα. Εδώ και χρόνια, οι υποστηρικτές των παραδόσεων και του εθνικού μας μεγαλείου εμφανίζονταν ως αντιδραστικοί νοσταλγοί μιας μουχλιασμένης Γαλλίας», είπε την περασμένη εβδομάδα ο Φιγιόν, που έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναβιώσει το «εθνικό αφήγημα» στα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Φιγιόν θα είναι ο πιθανότερος αντίπαλος της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου.

Ο Φιγιόν έχει δεσμευθεί να επιβάλει ριζικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, που παραμένει πεισματικά καθηλωμένη στο 10%. Μεταξύ των δεσμεύσεών του ξεχωρίζουν η κατάργηση του 35ώρου εβδομαδιαίας εργασίας και η κατάργηση 500.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο αντίπαλός του, Αλέν Ζιπέ, χαρακτήρισε «βίαιες».

«Με χαρακτηρίζουν φιλελεύθερο και χρησιμοποιούν τον όρο όπως έβαφαν με σταυρούς τις πόρτες των λεπρών στον Μεσαίωνα. Είμαι μόνο ρεαλιστής», έχει πει ο Φιγιόν.

Ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς έχει πέντε παιδιά με την εδώ και τριάντα χρόνια Ουαλλή σύζυγό του, ψήφισε κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων και δεσμεύθηκε να τροποποιήσει τον νόμο του 2013, που επιτρέπει την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Παρότι έχει δηλώσει ότι προσωπικά διαφωνεί με την άμβλωση, δεν σκοπεύει να καταργήσει τον νόμο Βεΐλ, που τη νομιμοποίησε το 1975. Τέλος, αυστηρή γραμμή έχει υιοθετήσει ο Φιγιόν σε ό,τι αφορά το Ισλάμ στη Γαλλία, όπως φάνηκε και από το βιβλίο του με τίτλο «Καταπολεμώντας τον ισλαμικό ολοκληρωτισμό», που κυκλοφόρησε μετά τις επιθέσεις του 2015.

Στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, επτά υποψήφιοι έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει συμμετοχή για τις προκριματικές εκλογές του κόμματος, στις 22 και 29 Ιανουαρίου (από μόλις οκτώ το 2002). Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τοποθετήθηκε για πρώτη φορά ανοικτά κατά της υποψηφιότητας του προέδρου Ολάντ, λέγοντας ότι η κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο «Ενας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να λέει τέτοια πράγματα» έπληξε ανεπανόρθωτα την εικόνα του Ολάντ και ότι μόνο ο ίδιος ο Βαλς μπορεί να «σπάσει τον μηχανισμό που μας οδηγεί στην ήττα». AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή