Αλ. Τσίπρας: Ωρα γενναίων αποφάσεων

Αλ. Τσίπρας: Ωρα γενναίων αποφάσεων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων και επαφών σε όλα τα επίπεδα προαναγγέλλουν κυβερνητικά στελέχη, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι η 5η Δεκεμβρίου, η επόμενη Δευτέρα δηλαδή, παραμένει η ημερομηνία μέχρι την οποία υπάρχει περιθώριο για να προκύψουν εκείνες οι συγκλίσεις στη διαπραγμάτευση που θα επιτρέψουν την πολιτική συμφωνία.

Η ορολογία «κλείσιμο της αξιολόγησης» δεν υπάρχει πλέον στο λεξιλόγιο του πρωθυπουργικού επιτελείου και των κυβερνητικών στελεχών, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για να κλείσει και τεχνικά η αξιολόγηση μέχρι τη Δευτέρα, δηλαδή να έχουν νομοθετηθεί όλα όσα θα συμφωνηθούν. Το κρίσιμο, ωστόσο, παραμένει να υπάρξει συμφωνία, και εκεί η κυβέρνηση «δείχνει» προς την πλευρά του ΔΝΤ, με υψηλόβαθμα στελέχη να υπονοούν ότι χωρίς τις απαιτήσεις του Ταμείου η αξιολόγηση ήδη θα είχε κλείσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν και τη συμφωνία των Ευρωπαίων σε αυτό.

Χθες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε διαδοχικά με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Και στις δύο συναντήσεις επαναβεβαιώθηκε ο οδικός χάρτης που έχει τεθεί και περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ανακοίνωση βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, την έναρξη συζητήσεων για τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι κοντά και ότι έχουν μείνει λίγα μόνο ζητήματα να καλυφθούν.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις από όλες τις πλευρές, ενώ ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε οπωσδήποτε τη συζήτηση για το χρέος».

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές στον κ. Μοσκοβισί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία στα εργασιακά εάν αυτή δεν περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ και ο κ. Μοσκοβισί, από την πλευρά του, ανέφερε ότι ούτε για την Κομισιόν υπάρχει λύση η οποία θα τοποθετείται έξω από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο

Το πρωθυπουργικό επιτελείο εκπέμπει αισιοδοξία ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Το «αγκάθι» του ΔΝΤ, ωστόσο, παραμένει. Ο κ. Τσίπρας, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, χθες το πρωί, επανέλαβε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά μέτρα για μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή για μετά το 2018. Ωστόσο, το Ταμείο επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον μέτρα, προκειμένου να είναι ρεαλιστικοί οι δημοσιονομικοί στόχοι που τίθενται, ενώ δεν έχει υποχωρήσει από τις θέσεις του για τα εργασιακά. Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα φανεί με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει, καθώς στο Πολιτικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι είναι ανοικτό τι θα πράξει τελικά το Ταμείο, εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι ή αν θα επιλέξει να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή