Ποτάμι υπέρ Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Ποτάμι υπέρ Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας προανήγγειλε ο κ. Στ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι η ασθενής οικονομική θέση της χώρας μέσα σε ένα τόσο ρευστό διεθνές περιβάλλον καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ τη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων. «Ολοι μιλούν για συνεννόηση, αλλά θεσμοθετημένους θεσμούς δεν έχουμε», είπε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ ο υπεύθυνος Εξωτ. Πολιτικής του Ποταμιού, πρέσβης ε.τ. Γ. Κακλίκης, εξήγησε ότι «αυτό που επί της ουσίας προτείνεται είναι η συγκρότηση ενός εθνικού οργάνου το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη όλων των θεμάτων εθνικής ασφαλείας, εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής άμυνας, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά το ΚΥΣΕΑ το οποίο θα παραμείνει αμιγώς κυβερνητικό σώμα».

Αφορμή για να αναγγελθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στάθηκε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το Ποτάμι (με θέμα τις διεθνείς εξελίξεις και τον ρόλο της Ελλάδας) με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, της πρώην ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη, του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ.Τσούκαλη, του καθηγητή Χρ. Ροζάκη και του ευρωβουλευτή Μ. Κύρκου.

«Ζούμε πια σε ένα επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον», είπε ο κ. Βούτσης ο οποίος έκρινε αναγκαίο να χαρακτηρίσει την Ε.Ε. «παράγοντα του προβλήματος, λόγω και των αντιλαϊκών προγραμμάτων που επιβάλλει και δημιουργούν τάσεις εθνικής αναδίπλωσης».

Επιπλέον, ο κ. Βούτσης κάλυψε τον κ. Ν. Κοτζιά για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, καθώς όπως είπε «είναι προφανής η ορθότητα της τακτικής να υπάρξει διμερής συνεννόηση με την Τουρκία πριν από τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις». Αντιθέτως, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τους ίδιους χειρισμούς, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που δεν υπάρχει καμία συνεννόηση και οδός επαφής μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι λίγο νωρίτερα ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς θέλησε να απαντήσει στην κριτική που δέχεται με ένα προσωπικό Tweet. «Η αντιπάθεια που τρέφουν κάποιοι για μένα έχει ένα καλό: τους αναγκάζει να ασχολούνται με το Κυπριακό και ας μην το γνωρίζουν», έγραψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή