Στις ιταλικές κάλπες η πρώτη δοκιμασία για Ε.Ε.

Στις ιταλικές κάλπες η πρώτη δοκιμασία για Ε.Ε.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία, το μέλλον του ενιαίου νομίσματος μοιάζει πιο επισφαλές από ποτέ, καθώς ενδεχόμενη ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, την Κυριακή, θα μπορούσε να πυροδοτήσει απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ο Ρέντσι βιάστηκε να εξαρτήσει το μέλλον του στην πρωθυπουργία από την έκβαση του δημοψηφίσματος, προαναγγέλλοντας ότι θα παραιτηθεί εάν το χάσει. Η πολιτική αβεβαιότητα θα έρθει να επιβαρύνει το ήδη νευρικό οικονομικό περιβάλλον, που δοκιμάζεται από εκτόξευση των spreads, έναν ασταθή τραπεζικό τομέα με τεράστιες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και ένα υπέρογκο χρέος, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Ελλάδα. Ενα «Οχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα θα σημάνει παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στο αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, ένα αμάλγαμα λαϊκιστικών θέσεων. Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Βόλφγκανγκ Μουνχάου έχουν ήδη ισχυριστεί με αναλύσεις τους ότι ίσως πλησιάζει η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη. Το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι το έχουν κάνει κι άλλες φορές κι έχουν πέσει έξω.

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία, η ανάδειξη του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν στις εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα του κεντροδεξιού υποψηφίου μπορεί να θορύβησε τη Μαρίν Λεπέν, επειδή στον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο με εξίσου σκληρές συντηρητικές θέσεις σε πολλά ζητήματα, ωστόσο η εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει με τον ακριβώς ανάποδο τρόπο: να καταστήσει «μη αδιανόητη» τη νίκη της Λεπέν. Να νομιμοποιήσει δηλαδή την ακραιφνώς δεξιά, ισλαμοφοβική ρητορική (υπέρ της εθνικής ταυτότητας και κατά του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της γαλλικής κοινωνίας) εξωθώντας εντέλει το εκλογικό σώμα στον γνήσιο εκφραστή αυτών των θέσεων, την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου. Επιπλέον, οι θατσερικές, νεοφιλελεύθερες θέσεις του Φιγιόν στον οικονομικό τομέα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους ψηφοφόρους που νιώθουν ξεχασμένοι από την παγκοσμιοποίηση, να ψηφίσουν με μεγαλύτερη θέρμη υπέρ της Λεπέν. Τέλος, ακριβώς επειδή είναι εξαιρετικά συντηρητικός σε κοινωνικά ζητήματα (π.χ. στο ζήτημα των αμβλώσεων και των γκέι γάμων) είναι παράλληλα ο υποψήφιος ο οποίος δύσκολα θα μπορέσει να εμπνεύσει τους υπόλοιπους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω του στον δεύτερο γύρο για τη δημιουργία μιας υγειονομικής ζώνης, ενός διακομματικού μετώπου κατά της Λεπέν. Στην Αυστρία επαναλαμβάνεται, επίσης αυτήν την Κυριακή, η μονομαχία μεταξύ του ακροδεξιού υποψηφίου Νόρμπερτ Χόφερ και του ανεξάρτητου Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν για την προεδρία της χώρας. Ενδεχόμενη επικράτηση του πρώτου θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές την Αυστρία, καθώς το κόμμα του, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική στις τελευταίες αναμετρήσεις.

Κοινό χαρακτηριστικό του Μπέπε Γκρίλο, της Μαρίν Λεπέν και του Νόρμπερτ Χόφερ είναι ο ευρωσκεπτικισμός τους, γι’ αυτό και όλοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ψήφο για να επαναπροσδιοριστεί η σχέση της εκάστοτε χώρας (Ιταλίας, Γαλλίας και Αυστρίας) με την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως ο Μπέπε Γκρίλο είχε βρεθεί στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούλιο κι έχει κάνει λόγο για έξοδο της χώρας του από την Ευρωζώνη. Η Λεπέν έχει δεσμευτεί ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα για Frexit εάν εκλεγεί. Στο ντιμπέιτ της περασμένης Κυριακής ανάλογο μέτρο για την Αυστρία προανήγγειλε ο Χόφερ. Οι προβλέψεις ότι την Κυριακή είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. συνολικά ίσως να μην είναι πλέον και τόσο κινδυνολογικές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή