ΚΟΣΜΟΣ

«Φλερτ» με την έξοδο από την Ε.Ε.

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΙΕΝΝΗ. Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Αυστρίας Νόρμπερτ Χόφερ στράφηκε εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ καταγγέλλοντας την πολιτική της στο προσφυγικό, ενώ παράλληλα επεχείρησε να διαβεβαιώσει το τηλεοπτικό κοινό ότι, αν εκλεγεί, η Αυστρία θα παραμείνει στην Ε.Ε. και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας δεν θα υποστούν πλήγμα, υποσχόμενος ότι θα μεταβεί αμέσως σε Μόσχα και Ουάσιγκτον.

Στην τηλεμαχία της Κυριακής, ενόψει των εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν κατηγόρησε τον Χόφερ ότι προκαλεί αβεβαιότητα, φλερτάροντας με την ιδέα της εξόδου της Αυστρίας από την Ε.Ε. Ο Χόφερ, που έχει μιλήσει για έξοδο της Αυστρίας σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας, απέρριψε τις κατηγορίες ως τρομολαγνεία.

Ο Χόφερ έχει κατηγορήσει με αφίσες τον Φαν ντερ Μπέλεν ως ενεργούμενο της Αγκελα Μέρκελ, ενώ χρησιμοποιεί εναντίον του αντιπάλου του τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Σταϊνμάγερ περί «ανακούφισης» από τη νίκη του Φαν ντερ Μπέλεν, που όμως κρίθηκε άκυρη. Ο υποψήφιος των Πρασίνων, που στηρίζεται από τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις της Αυστρίας, είχε κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, αλλά η αναμέτρηση ακυρώθηκε καθώς εντοπίστηκαν παρατυπίες στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Οι αρμοδιότητες του προέδρου στην Αυστρία είναι περιορισμένες, αλλά οι προεδρικές εκλογές θεωρούνται προάγγελος των βουλευτικών.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ