ΟΟΣΑ: Ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

ΟΟΣΑ: Ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις έντονες πολιτικές εξελίξεις, η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2017, με την πολλά υποσχόμενη δημοσιονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ να δημιουργεί προσδοκίες για ταχύτερη ανάπτυξη. Επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί, ωστόσο, για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, καθώς το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit μπορεί να αναστείλει εγχώριες και ξένες επενδυτικές κινήσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναθεωρημένες προβλέψεις του ΟΟΣΑ σχετικά με την ανάπτυξη που ενδέχεται να σημειώσουν οι ανεπτυγμένες χώρες το 2017 και το 2018, η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να μπει σύντομα σε νέα και μάλιστα πιο δυναμική τροχιά ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ θα ακολουθήσουν πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης. Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία, όχι όμως για την Κίνα, όπου προβλέπεται επιβράδυνση 6,4% το 2017 και 6,1% το 2018.

Σχετικά με την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προσδοκά σε ανάπτυξη 1,6% το 2017 και 1,7% το 2018 επί του ΑΕΠ, ενώ για την Ιαπωνία αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 1% και 0,8% αντίστοιχα. Επίσης, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία ενδέχεται να παρουσιάσουν ελαφρά στασιμότητα, με την ανάπτυξη να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα – 1,7% για τη Γερμανία και 1,7% για τη Γαλλία τo 2017 και το 2018. Η οικονομία του Καναδά θα καταγράψει ανοδική πορεία, 2,1% και 2,3% επί του ΑΕΠ, αντίστοιχα, διατηρώντας έτσι αμετάβλητες τις προηγούμενες προβλέψεις του Οργανισμού για την οικονομική εξέλιξη της χώρας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, δεδομένου ότι η ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ προκαλούσε μέχρι πρότινος επιφυλάξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις, ο Οργανισμός αναμένει επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, επιβραβεύοντας επί της ουσίας την πολιτική που προεκλογικά είχε εξαγγείλει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, σχετικά με την αύξηση των δαπανών για τη δρομολόγηση ενός μακρόπνοου σχεδίου υποδομών. Ως αποτέλεσμα, το αμερικανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2017 και 3% το 2018. Μια τέτοια εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην πολιτική δημοσιονομικής «χαλάρωσης» που έχει εξαγγείλει ο ΝτόναλντΤραμπ και στην πρόθεσή του για αύξηση των θέσεων εργασίας χάρη στο περίφημο σχέδιο υποδομών. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν διατυπωθεί διαφορετικές προβλέψεις σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Πριν από την εκλογή Τραμπ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν σταμάτησαν να εκφράζουν φόβους για τη στάση του σχετικά με θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, ενώ ο ΟΟΣΑ είχε χαμηλώσει τις προσδοκίες του για τη διατήρηση της αμερικανικής οικονομίας σε υψηλά επίπεδα (2% επί του ΑΕΠ). Εντούτοις, δύο μήνες μετά, οι αγορές στοιχηματίζουν στην ανοδική πορεία ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ, άποψη που συμμερίζεται και ο ΟΟΣΑ, χάρη κυρίως στην πολιτική δημοσιονομικής «χαλάρωσης» του κ. Τραμπ. Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι δεν αναμένει ιδιαίτερη ανάπτυξη τους επόμενους έξι μήνες, αλλά θεωρεί δυνατή μια ενίσχυση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ από 0,25 σε 0,5% το δεύτερο μισό του 2017, λόγω των δαπανών που προορίζονται για τη δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης, η κ. Μαν υποστηρίζει ότι το ΑΕΠ το 2018 θα αυξηθεί επιπλέον κατά 1%, εκφράζοντας όμως την ανησυχία της για το εμπορικό εμπάργκο που μπορεί να εφαρμόσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν και βραχυπρόθεσμα η πολιτική εμπορικού προστατευτισμού του Τραμπ μπορεί να τονώσει την εγχώρια αγορά εργασίας, θα επιδεινώσει τις προοπτικές για όλους τους υπολοίπους, επισημαίνει η κ. Μαν.

Στον αντίποδα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο ΟΟΣΑ αναμένει η ανάπτυξη της Βρετανίας να μειωθεί στο 1% το 2018 από 1,2% το 2017. Αυτό κυρίως οφείλεται σε ενδεχόμενη απόφαση της Βρετανίας να υλοποιήσει ένα «σκληρό» Brexit, το οποίο θα οδηγήσει στον αποκλεισμό της από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Τέτοιες πολιτικές εμπορικού απομονωτισμού θα παρεμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας τα δύο επόμενα έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή