Διαφωνίες στον ΟΠΕΚ ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνόδου

Διαφωνίες στον ΟΠΕΚ ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνόδου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, τα οποία δεν φαίνονται διατεθειμένα να χάσουν έσοδα και μερίδιο αγοράς προς όφελος της τιμής του εμπορεύματος και υπέρ της τόνωσης της ζήτησης μεσοπρόθεσμα. Χθες, λόγω της αβεβαιότητας για την έκβαση της συνόδου του ΟΠΕΚ, η τιμή του πετρελαίου ήταν ευμετάβλητη και ασταθής – ανέβηκε 2%, ενώ προηγουμένως είχε υποχωρήσει επίσης 2%.

Το ενδιαφέρον αγορών, αναλυτών, επενδυτών και ενεργειακών ομίλων είναι στραμμένο στην αυριανή σύνοδο του διεθνούς οργανισμού στη Βιέννη, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί η πρόταση για περιστολή της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 32,5 εκατ. βαρέλια, όπως είχε προσυμφωνηθεί στο Αλγέρι τον Σεπτέμβριο – θα είναι η πρώτη μείωση σε οκτώ χρόνια.

Ωστόσο, οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί. Η Σαουδική Αραβία, η οποία τασσόταν υπέρ της μείωσης, χθες δήλωσε πως ίσως, τελικά, και να μη χρειάζεται, προβλέποντας ότι η τιμή του «μαύρου» χρυσού θα ανακάμψει το 2017, ακόμα και χωρίς περιορισμό παραγωγής. Επιπλέον, ενστάσεις διατυπώνονται από το Ιράκ και το Ιράν, δύο χώρες που προσβλέπουν σε υψηλότερα έσοδα από τον «μαύρο» χρυσό. Η δεύτερη επιδιώκει να ανακτήσει τάχιστα τη θέση της στη διεθνή αγορά μετά την άρση των κυρώσεων εις βάρος της, ενώ η πρώτη χρειάζεται επειγόντως πόρους για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Στην ίδια γραμμή κινούνται για τους ίδιους λόγους η Λιβύη και η Νιγηρία.

Επίταση προσπαθειών

Λίγες ώρες ακόμα απομένουν μέχρι την έναρξη της συνόδου και, εν τω μεταξύ, στελέχη του ΟΠΕΚ μετέβησαν στη Μόσχα για επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει συνεργασία με τον οργανισμό, αλλά δεν συμφωνεί στον επιμερισμό της μείωσης της παραγωγής. Επιπλέον, αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού βρίσκονται στη Βιέννη και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις προσπαθούν να δουν πώς θα επιτευχθεί συμφωνία.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι πώς οι ποσοστώσεις στην περικοπή της παραγωγής πετρελαίου θα επιμεριστούν σε καθεμία χώρα ξεχωριστά. Η Σαουδική Αραβία συμμετείχε προσφάτως σε επαφές με πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης, αλλά εν συνεχεία αποσύρθηκε. Ο λόγος ήταν, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Πετρελαίου της, Χαλίντ αλ Φαλίχ, ότι πρώτα ο ΟΠΕΚ πρέπει να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης στους κόλπους του και μετά να συνεννοηθεί με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Σύμφωνα με αναλυτές και παρατηρητές των διαπραγματεύσεων, είναι ασαφές αν ο Σαουδάραβας υπουργός άλλαξε γνώμη για τα οφέλη μιας μείωσης –την οποία μέχρι πρόσφατα υποστήριζε–, ή απλώς θέλει να συμμαχήσει με το Ιράν και το Ιράκ. «Το πρόβλημα με τη Σαουδική Αραβία είναι να συνειδητοποιήσει ότι η περίοδος των δεκαετιών 1980 και 1990 έχει παρέλθει, όπου μπορούσε, λόγω ισχύος, να ανοίξει δρόμο και οι λοιποί να την ακολουθήσουν», παρατηρεί ο Αμπχισέκ Ντεσπάντε, αναλυτής του ενεργειακού κλάδου στη Natixis του Λονδίνου.

«Σήμερα τόσο το Ιράν όσο και το Ιράκ έχουν ανάλογη δύναμη και έχουν τη δική τους ατζέντα, ούτως ώστε να διασφαλίσουν ότι θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο μέλλον». Εν κατακλείδι αξίζει να αναφερθεί ότι, αν δεν περισταλεί η παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, το 2017 θα είναι η τέταρτη πλεονασματική χρονιά διεθνώς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή