Στις καλένδες τα GPS για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων

Στις καλένδες τα GPS για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κερκόπορτα του λαθρεμπορίου στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης και ναυτιλιακών καυσίμων ανοίγει διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Με την παράγραφο 8 του άρθρου 15 που συζητήθηκε χθες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αίρεται στην ουσία υπουργική απόφαση του 2012 που καθιστούσε υποχρεωτική την εγκατάσταση GPS σε βυτιοφόρα για τη μεταφορά πετρελαιοειδών, όπως και σε πλωτά εφοδιαστικά μέσα (δεξαμενόπλοια, σλέπια). Η εν λόγω υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον Νοέμβριο του 2012, προχώρησε στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με πρόβλεψη η εγκατάσταση των GPS να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013. Και ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, η κυβέρνηση –παρά τα διαρκή αιτήματα εκ μέρους της αγοράς πετρελαιοειδών για την εφαρμογή της, καθώς εκτός από την ύφεση η αγορά έχει να αντιμετωπίσει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το λαθρεμπόριο– προχωράει στην κατάργησή της.

Το άρθρο 15 του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τη ρύθμιση του 2012 και προβλέπει την έκδοση νέας κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Yποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών καθώς και Ναυτιλίας και Αιγαίου όπου απαιτείται, για τον καθορισμό των προδιαγραφών, τη διαδικασία και τους όρους εγκατάστασης GPS, το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, στις συγκεκριμένες κατηγορίες βυτιοφόρων και πλωτών εφοδιαστικών μέσων που υπάγονται στη νέα ρύθμιση. Στην υποπαράγραφο 8γ του ίδιου άρθρου αναφέρει μάλιστα ότι στα βυτιοφόρα και στα πλωτά εφοδιαστικά (όπως δεξαμενόπλοια και σλέπια) δύναται να εγκατασταθούν τα εν λόγω ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ προβλέπει μία ακόμη ΚΥΑ των συναρμοδίων υπουργών που θα καθορίζει τις προδιαγραφές και τα χρονοδιαγράμματα και κάνει λόγο για συγκεκριμένες κατηγορίες βυτιοφόρων και πλωτών εφοδιαστικών μέσων.

Την άρση της υποχρέωσης εγκατάστασης GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά μέσα κατήγγειλε χθες στη συζήτηση στη Βουλη ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Δεν καταργείται το υποχρεωτικό GPS, απλώς ρυθμίζεται το θέμα του κόστους το οποίο σήμερα επιβαρύνεται μόνο ο κάτοχος του οχήματος. Ενισχύεται η συμβατική ελευθερία των μερών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή