Κρίσιμο 48ωρο για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ

Κρίσιμο 48ωρο για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο επόμενο 48ωρο αναμένεται να κριθεί οριστικά η τύχη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην αποδεχθεί άλλη μια παράταση των διαπραγματεύσεων, αλλά να σηκώσει το πολιτικό βάρος της ακύρωσης του διαγωνισμού και της επαναπροκήρυξής του, βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που χρονολογείται από το 2013. Οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές της αζερικής Socar και της ιταλικής Snam μέχρι και χθες αργά το απόγευμα δεν έδειχναν να καταλήγουν σε ένα κοινά αποδεκτό τόπο, με αποτέλεσμα το ΤΑΙΠΕΔ να στείλει επιστολή στη διοίκηση της Socar για να διαπιστώσει εάν προτίθεται να παρατείνει την ισχύ της εγγυητικής επιστολής που λήγει στις 30 Νοεμβρίου, κατά τα προβλεπόμενα της σχετικής διαδικασίας. Η επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες σε παράταση μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση για παράταση της εγγυητικής αποτελεί νόμιμη υποχρέωση του ΤΑΙΠΕΔ και δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα την κάνει αποδεκτή, τόνιζαν χθες κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας. Τόνιζαν κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξαντλήσει τις δυνατότητες για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στο επόμενο 48ωρο, διευκρινίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει τήρηση της νομιμότητας του διαγωνισμού που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί επαναπροσδιορισμό και μείωση του τιμήματος. Οι ίδιοι κύκλοι τάσσονταν υπέρ μιας οριστικής λύσης σε αυτή τη φάση σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή ή συμφωνία ή ακύρωση του διαγωνισμού, μήνυμα που από χθες το απόγευμα κατέστη σαφές και στην πλευρά των επενδυτών. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα των διαπραγματεύσεων είναι ότι εάν μέσα στις επόμενες 48 ώρες δεν βρεθεί λύση, δεν θα βρεθεί ούτε με μια ακόμη παράταση. Το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού αποτελεί προαπαιτούμενο της πρώτης μάλιστα αξιολόγησης απασχολεί την κυβέρνηση, γι’ αυτό και είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει τις δυνατότητες για συμφωνία, με υποχωρήσεις που δεν θα υπερβαίνουν το νομικό πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που θα επιδιώξει σε σχέση με τους πιστωτές είναι η άμεση έναρξη του νέου διαγωνισμού και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν επιθυμεί νέα παράταση των διαπραγματεύσεων. Στην κατεύθυνση του νέου διαγωνισμού φέρεται να κινείται ήδη η κυβέρνηση, ενώ εξετάζει νομικά και τη δυνατότητα εναλλακτικής λύσης στο πλαίσιο του υφιστάμενου, καθώς το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του 51% του ΔΕΣΦΑ φέρεται να έχει εκδηλώσει η βελγική Fluxys. Στην περίπτωση της ακύρωσης του διαγωνισμού, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει πάντως και ισοδύναμα για την «τρύπα» των 188 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού. Ποσό 212 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ που προβλέπει η προσφορά των Αζέρων για το 66% του ΔΕΣΦΑ προορίζονται για τα ταμεία των ΕΛΠΕ που διαθέτουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35% που κατέχουν στην προς πώληση εταιρεία.

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων των επόμενων ωρών θα κριθεί από το κατά πόσον θα γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές σε σχέση με την αξία του ΔΕΣΦΑ, μετά τις αλλαγές που επέφερε η τροπολογία Σκουρλέτη. Οι Αζέροι προσήλθαν στις τελευταίες διαπραγματεύσεις υπό τον νέο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με αίτημα επαναπροσδιορισμού του τιμήματος και επιχείρημα την απομείωση της αξίας του ΔΕΣΦΑ στα 260 εκατ. ευρώ μετά τις παρεμβάσεις Σκουρλέτη έναντι 400 εκατ. ευρώ που την είχαν αποτιμήσει το 2013 που κατέθεσαν την προσφορά τους. Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι μείωση του τιμήματος αποτελεί έκνομη ενέργεια για το ΤΑΙΠΕΔ και δεν μπορεί να υπάρξει. Αντιπρότεινε στους επενδυτές μια μικρή αύξηση στις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ, μέσω του υπολογισμού ενός χαμηλού επιτοκίου για κάθε χρόνο που η εταιρεία δεν ανακτά τα ποσά παρελθόντων ετών (2006-2015), διαδικασία που θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στον ΔΕΣΦΑ και άρα στους επενδυτές κατά 50 εκατ. ευρώ. Η πρόταση εμφανίζεται ως η τελευταία υποχώρηση της ελληνικής πλευράς και από την αποδοχή της φαίνεται ότι θα κριθεί το θρυλικό «ντιλ» ΔΕΣΦΑ-Socar.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή