ΕΛΛΑΔΑ

Εκπληξη με Γ. Μηλιό στο Φεστιβάλ Αθηνών

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ο Γιάννης Μηλιός είναι η πρώτη επιλογή με την υπογραφή της Λυδίας Κονιόρδου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Ηττηθήκαμε». Δεν είναι ο τίτλος που θα περίμενε κανείς από κάποιον που καλείται να υπηρετήσει σε μια θέση έπειτα από κυβερνητική επιλογή, αλλά ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του ΕΜΠ Γιάννης Μηλιός δεν μασάει τα λόγια του. Ο πρώην υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε παλαιότερη συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Βασιλική Σιούτη, που είναι αναρτημένη στην προσωπική του ιστοστελίδα, ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ηττήθηκε ο ίδιος και όσοι υποστήριζαν εναλλακτική πρόταση ενάντια στην πολιτική των μνημονίων. Οι θέσεις του κ. Μηλιού είναι γνωστές από το καλοκαίρι του 2015 και δεν θα προκαλούσαν εντύπωση αν ο ίδιος δεν ήταν από χθες ο νέος πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και η πρώτη επιλογή που φέρει την υπογραφή της νέας υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Αυτόν τον ομολογουμένως ενδιαφέροντα τρόπο επέλεξε η κ. Κονιόρδου προκειμένου να κλείσει το σίριαλ του φεστιβάλ, που είχε καταντήσει ολίγον σαπουνόπερα, προκειμένου, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, να διασφαλιστεί η «ομαλή, σταθερή και εύρυθμη» λειτουργία του.

Με άλλα λόγια, ο κ. Μηλιός, μαζί με τα μέλη του νέου Δ.Σ., ανάμεσα στα οποία και ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, θα κληθεί να συμπλεύσει με μια πολιτική που αν μη τι άλλο θα πρέπει να αντανακλά την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του πολιτισμού. Και αν η αλλαγή του Δ.Σ. ικανοποίησε το αίτημα που είχε διατυπώσει σε όλους τους τόνους ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την έκπληξή τους ακούγοντας το όνομα του νέου προέδρου.

Πάντως, ο κ. Μηλιός εξέφρασε τους στόχους του σε δήλωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του: «Το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου πρέπει να γίνει ορόσημο του σύγχρονου πολιτισμού. Να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία, να πλησιάσει τους πολλούς και τις πολλές, να περπατήσει στις διεθνείς λεωφόρους, να λειτουργήσει ως πεδίο δημιουργικότητας αλλά και ανατρεπτικής σκέψης», αναφέρει. Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «σε μια περίοδο της ζωής μου που δεν συμμετέχω στην κεντρική πολιτική και σε κομματικούς σχηματισμούς, αποδέχθηκα με χαρά να βοηθήσω» και καταλήγει ότι «η επιτυχία ωστόσο θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των πολλών».

Εκρηκτική κατάσταση

Είναι γεγονός ότι η κ. Κονιόρδου δεν πρόλαβε να αναλάβει καθήκοντα και κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια εκρηκτική κατάσταση σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας. Τα «οικογενειακά» του φεστιβάλ βγήκαν στη φόρα με τον απολογισμό του κ. Θεοδωρόπουλου στις αρχές Νοεμβρίου και από τότε άρχισαν να εξαπολύονται δηλητηριώδη βέλη από όλες τις πλευρές, αναμοχλεύοντας μεταξύ άλλων την υπόθεση της πλήρωσης της θέσης του γενικού διευθυντή και δημιουργώντας μια τοξική εικόνα για τον οργανισμό. Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην άκαρπη συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών με την υπουργό Πολιτισμού υπό τον «συντονισμό» του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη. Μετά τη σιγή ασυρμάτου που μεσολάβησε, το απερχόμενο Δ.Σ. έστειλε την περασμένη Κυριακή μια πολυσέλιδη ανακοίνωση-απάντηση στα παράπονα που είχε διατυπώσει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Το Δ.Σ. μόλις χθες έμαθε για την αντικατάστασή του από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες. Μερικές ώρες νωρίτερα η κ. Κονιόρδου έλεγε στους δημοσιογράφους από την Ελευσίνα, όπου βρέθηκε, ότι θα λειτουργήσει ως «ειρηνοποιός» στα ανοικτά ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού.

«Πρέπει να επέλθει ειρήνη για ένα κοινό σκοπό και ομαλότητα, γιατί έχουμε πολύ σπουδαίο έργο (και) όχι μόνον ο τόπος μας, ο πλανήτης ολόκληρος μπαίνει σε μεγάλες προκλήσεις και αναμετρήσεις και δεν έχουμε την πολυτέλεια να συγκρουόμαστε μεταξύ μας», τόνισε. Πάντως, μετά την αποπομπή του Γιώργου Λούκου και το φιάσκο του Γιαν Φαμπρ, ο πλανήτης «φεστιβάλ» μόνον ειρήνη δεν έχει. Από φαντασία, πάντως, διαθέτει αρκετή.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ