Πιερ Μοσκοβισί: Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας

Πιερ Μοσκοβισί: Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη πίεση για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης την ασκούν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν άλλη μια φορά κρίση με το «ελληνικό ζήτημα». Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει αυτήν τη στιγμή η Επιτροπή είναι πολλά. Από τη διαπραγμάτευση για το Brexit, το ιταλικό δημοψήφισμα, την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και εκλογές σε μία σειρά από κράτη-μέλη τους επόμενους μήνες, μέχρι το προσφυγικό και τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία. Γι’ αυτό, το τελευταίο που θα ήθελε η Επιτροπή είναι να ανοίξει πάλι το κεφάλαιο της Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αισιοδοξία που εκφράζει ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί ως προς την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές. Πάντως, ο ίδιος χθες δήλωσε ότι μπορεί να είναι ο αισιόδοξος της υπόθεσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ο «αφελής». Η αισιοδοξία του, όπως είπε, πηγάζει από τα όσα βλέπει στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Μοσκοβισί παραμένει αισιόδοξος ότι στο επόμενο Εurogroup θα έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ. Σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ απέφυγε να σχολιάσει τα περαιτέρω μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ, λέγοντας πως «δεν υποστηρίζουμε περισσότερη λιτότητα, έχουμε έναν οδικό χάρτη που είναι το μνημόνιο και το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα μέχρι το 2018, ας παραμείνουμε σε αυτό». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως έχει χάσει την αξιοπιστία της σε μια σειρά από κράτη-μέλη όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θεωρείται «πολύ μαλακή» και ότι δεν πιέζει για την αυστηρή υλοποίηση της συμφωνίας, αλλά κινείται περισσότερο με γνώμονα το πολιτικό της συμφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε χθες πως η κυβέρνηση έχει τρεις ημέρες για να επιτύχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για τη δεύτερη αξιολόγηση. Κάτι που χαρακτήρισε ως προαπαιτούμενο προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Αφησε, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, υποστηρίζοντας πως το τι θα γίνει μετά τη λήξη του υφιστάμενου μνημονίου, θα το εξετάσουμε. Ανοικτό, όμως, άφησε και το ενδεχόμενο να υπάρξει και 4ο μνημόνιο, αν και ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν είναι στις προθέσεις κανενός.

Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί ήταν σαφής ως προς το ότι οι θεσμοί είναι αδιαίρετοι στην περίπτωση της Ελλάδας και ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή