Γερούν Ντάισελμπλουμ: Αναζητεί συναίνεση ενόψει εκλογών

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Αναζητεί συναίνεση ενόψει εκλογών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας βρίσκεται επίσης σε δύσκολη θέση. Ο ίδιος –τόσο ως επικεφαλής του Εurogroup όσο και ως πολιτικός που έχει μπροστά του εκλογές– πρέπει να βρει τον συμβιβασμό μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών όσο το δυνατόν ταχύτερα, καθώς στις επερχόμενες εθνικές εκλογές της Ολλανδίας τον Μάρτιο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι πολύ πιθανό πρώτο κόμμα να αναδειχθεί αυτό του Χέιρτ Βίλντερς, δηλαδή του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας. Γι’ αυτό, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα προσπαθήσει για συμφωνία όσον αφορά την αξιολόγηση, έτσι ώστε το ελληνικό θέμα να μην είναι στην επικαιρότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Χθες φάνηκε αισιόδοξος ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Εurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει και η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ για πρώτη φορά χθες μίλησε τόσο ξεκάθαρα για την ανάγκη συμφωνίας σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων τον Ιούλιο του 2015 προέβλεπε πως η χώρα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και να το διατηρήσει μεσοπρόθεσμα, χωρίς να διευκρινίζεται πόσο είναι το διάστημα αυτό. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του 3,5% είναι εξωπραγματικός και ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει πάνω από 1,5% το 2018. Πόσο μάλλον να διατηρήσει το 3,5% μεσοπρόθεσμα. Γι’ αυτό και επιμένει πως, αν όντως παραμείνει ο στόχος του 3,5% και μετά το 2018, τότε θα χρειαστούν πολλά και επώδυνα μέτρα για να επιτευχθεί.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χθες παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι το ΔΝΤ «έχει κάποιο δίκιο» όταν λέει πόσο δύσκολο είναι να καταφέρει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για χρόνια. «Είναι κάτι τεράστιο αυτό που ζητάμε, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της επανεξέτασης του ύψους των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 το είχε αναφέρει ο κ. Ντάισελμπλουμ και μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup του Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας ότι η Ευρωζώνη έχει αρχίσει να επεξεργάζεται λύσεις επί του ζητήματος.

Πάντως, ενδεικτικό του κακού κλίματος που επικρατεί ανάμεσα κυρίως σε Ευρωπαίους και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε σε «κάποιους που έχουν στυλώσει τελείως τα πόδια», εννοώντας ίσως τους εκπρόσωπους του ΔΝΤ, και προσέθεσε πως γι’ αυτόν η λύση είναι «να προχωρήσουμε βήμα βήμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή