Ανοδος του ΑΕΠ 1,8% το τρίτο τρίμηνο

Ανοδος του ΑΕΠ 1,8% το τρίτο τρίμηνο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 1,8% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο του 2015 ήταν το χειρότερο από το 1998, ενώ παράλληλα φέτος έχει αποκαλυφθεί και μεγάλο μέρος της «μαύρης» οικονομίας εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης του «πλαστικού χρήματος».

Τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016 η ελληνική οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015 και το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ από 45,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Παρά την αύξηση αυτή, όμως, το ΑΕΠ του φετινού τρίτου τριμήνου παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνο του τρίτου τριμήνου του 2014 (ήταν 46,6 δισ. ευρώ).

Με τα έως τώρα δεδομένα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ ήταν ελαφρώς θετικός και διαμορφώθηκε στο 0,16%, καθώς στα πρώτα δύο τρίμηνα η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση (0,8% στο πρώτο και 0,5% στο δεύτερο).

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για φέτος είναι η οικονομική δραστηριότητα να συρρικνωθεί κατά 0,3%. Αυτό σημαίνει ότι στο τέταρτο τρίμηνο θα πρέπει να καταγραφεί ύφεση της τάξης του 1,7%. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν, πάντως, ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι και ελαφρώς καλύτερο από ό,τι προβλέπεται, εάν δεν αλλάξουν αισθητά οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης των στοιχείων του ΑΕΠ τους επόμενους μήνες.

Από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου περυσινού, προκύπτουν τα εξής:

1. Η κατανάλωση ενισχύθηκε σημαντικά. Συνολικά (δημόσια και ιδιωτική) αυξήθηκε κατά 3,8%, ύστερα από τέσσερα συνεχόμενα πτωτικά τρίμηνα, και διαμορφώθηκε στα 42,7 δισ. ευρώ από 41,1 δισ. ευρώ. Η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε άνοδο 5,1% και ανήλθε στα 32 δισ. ευρώ (από 30,4 δισ. ευρώ), ενώ αντίθετα η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,6% και υποχώρησε στα 10 δισ. ευρώ από 10,1 δισ. ευρώ. Στο αποτέλεσμα της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης έχει συμβάλει και η εκτεταμένη χρήση του «πλαστικού χρήματος» που έχει φέρει στην επιφάνεια μέρος της αδήλωτης οικονομίας.

2. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,6%, αν και συνολικά οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 16,9%. Στην πράξη οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ανήλθαν στα 5,5 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ.

3. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 10,2%, αλλά αύξηση κατέγραψαν και οι εισαγωγές κατά 12%. Κάτι που συρρίκνωσε το εμπορικό πλεόνασμα του τρίτου τριμήνου φέτος στα 200 εκατ. ευρώ, από 400 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Πέραν αυτών, όμως, αξίζει να επισημανθεί η πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης. Δηλαδή, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% αποδίδεται από αρμόδια στελέχη και στο γεγονός ότι, το τρίτο τρίμηνο του 2015, το ΑΕΠ ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών. Το 1998 ήταν η αμέσως προηγούμενη χρονιά που το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου ήταν μικρότερο από το περυσινό και συγκεκριμένα είχε διαμορφωθεί στα 44,3 δισ. ευρώ έναντι 45,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Ετσι, τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως η φετινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην πολύ κακή επίδοση του 2015. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του περυσινού τρίτου τριμήνου είχε φθάσει στο αποκορύφωμά του το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία για το 3ο μνημόνιο), ενώ ήταν και η περίοδος που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τα μέτρα ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Πάντως, πλέον, στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι θετική. Και θεωρούν ότι η επιστροφή σε ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2016 μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για την επιστροφή στην ανάπτυξη και να είναι η εκκίνηση για να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή