Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Σε δύσκολη θέση ο Γερμανός υπουργός

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Σε δύσκολη θέση ο Γερμανός υπουργός

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται ίσως στην πιο δύσκολη θέση από όλους τους πρωταγωνιστές αυτή τη στιγμή. Είναι αυτός που πρέπει να υποχωρήσει σε κάποιες από τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έτσι ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, και αυτή τη στιγμή «ζυγίζει» τι θα έχει το μικρότερο πολιτικό κόστος. Τι θα μπορούσε να «δώσει» όσον αφορά το χρέος για να συμμετάσχει το Ταμείο, αλλά που να μην του επιφέρει μεγάλο πολιτικό πλήγμα.

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δικό του κοινοβούλιο, στο οποίο είναι ξεκάθαρο πως «δεν περνάει» απόφαση για εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα, ακόμη κι αν υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο ελληνικό πρόγραμμα (staff level agreement) αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της πλήρους συμμετοχής του Ταμείου. Για αυτό η φόρμουλα που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν. Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε θέτει ως «κόκκινες γραμμές», εκτός από την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, μηδενικό «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, μια κοινή ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους με το ΔΝΤ και κοινά μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους που θα συμφωνήσει το Ταμείο με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Την απόρριψη για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους την επαναλαμβάνει η γερμανική πλευρά, καθώς εάν δεχθούν οι εταίροι τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για μόνο ένα με δύο χρόνια αντί για πέντε με δέκα χρόνια, τότε αυτόματα χρειάζεται «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Οσο περνάει ο χρόνος τόσο σε πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, καθώς από τη νέα χρονιά η Γερμανία μπαίνει σε προεκλογικούς ρυθμούς και δεν θα ήθελε το ελληνικό ζήτημα να μπει στην προεκλογική διαμάχη. Συγχρόνως δεν είναι μυστικό η πολύ μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζει ο κ. Σόιμπλε από τους βουλευτές του κόμματός του.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Φόλκερ Κάουντερ, έχει καταστήσει σαφές ότι χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα δεν πρόκειται να εγκριθεί καμία νέα εκταμίευση προς την Ελλάδα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάει το θέμα στη Ολομέλεια, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλει, γιατί το ζήτημα θα πάρει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις και θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα ακραία κόμματα, όπως το ΑfD, τη στιγμή που το Βερολίνο λειτουργεί σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή