Πόλεμος προσφορών με έπαθλο τους καταναλωτές του Μαρινόπουλου

Πόλεμος προσφορών με έπαθλο τους καταναλωτές του Μαρινόπουλου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πόλεμο των προσφορών έχουν αποδυθεί οι μεγάλες αλλά και οι μεσαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη χώρα, προκειμένου να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από μια συρρικνούμενη «πίτα». Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι πλέον η διαφημιστική δαπάνη των σούπερ μάρκετ, όπως επισημαίνεται σε μελέτη της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από αυτή του τραπεζικού κλάδου και της αυτοκινητοβιομηχανίας που μέχρι πρόσφατα κράταγαν τα σκήπτρα. Ο λόγος για την αναζωπύρωση του πολέμου; Αφενός, η διεκδίκηση των πελατών του Μαρινόπουλου και αφετέρου το γεγονός ότι θεωρείται ακόμη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια διενέργειας περισσότερων προσφορών, καθώς η συμμετοχή τους στον συνολικό όγκο πωλήσεων είναι σχετικά χαμηλή, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πάντως, το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2015-Ιουνίου 2016 αυξήθηκε έστω και οριακά, κατά 0,1%, το μερίδιο των προσφορών στην κατηγορία των τροφίμων σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2014-Ιουνίου 2015. Η αύξηση εκτιμάται ότι θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν είχε καταρρεύσει ο Μαρινόπουλος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη της IRI που αφορά το δωδεκάμηνο Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2016, ο όγκος πωλήσεων των προσφορών στην κατηγορία συνολικά των τροφίμων αντιστοιχεί μόλις στο 18,9% των συνολικών πωλήσεων τροφίμων που αποτελεί το μικρότερο ποσοστό μεταξύ των εξεταζόμενων χωρών και περιοχών (Ευρώπη, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία). Στα μη τρόφιμα, πάντως, οι προσφορές φαίνεται ότι είναι πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα. Ο όγκος πωλήσεων των προσφορών στα μη τρόφιμα αντιπροσωπεύει το 32,2% του συνολικού όγκου πωλήσεων στα μη τρόφιμα.

Στην Ελλάδα οι κατηγορίες προϊόντων που οι προσφορές κατέχουν μεγάλο μερίδιο είναι τα είδη νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά, χαρτικά) με τον όγκο πωλήσεων από προσφορά να αντιστοιχεί στο 35,1% του συνολικού όγκου πωλήσεων της εν λόγω κατηγορίας.

Ακολουθούν τα είδη προσωπικής φροντίδας με ποσοστό 30,7%, ενώ στην κατηγορία τροφίμων – ποτών οι περισσότερες προσφορές γίνονται στα μη αλκοολούχα ποτά. Ο όγκος πωλήσεων από προσφορές στην κατηγορία αυτή αντιπροσωπεύει το 24,1% του συνόλου του όγκου πωλήσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την προσπάθεια λιανεμπόρων και προμηθευτών να μειώσουν τις προσφορές, παραμένει ο «παράδεισος των προσφορών», καθώς αυτές στα τρόφιμα ανέρχονται στο 49,8% του συνολικού όγκου πωλήσεων και στα μη τρόφιμα στο 58,6%. Στην Ευρώπη κατά μέσον όρο τα αντίστοιχα ποσοστά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είναι 27,7% και 30%.

Πέραν του γεγονότος ότι η Ελλάδα αποτελεί ακόμη μια αναπτυσσόμενη και όχι ώριμη αγορά σε ό,τι αφορά τις προσφορές, βασικός λόγος για τη διενέργεια μεγαλύτερων και περισσότερων προσφορών και για την άσκηση πιέσεων από τους λιανεμπόρους προς τους προμηθευτές να χρηματοδοτήσουν αυτές τις προσφορές είναι οι πελάτες του πρώην Μαρινόπουλου. Πρόκειται για καταναλωτές που έχουν «πολιτογραφηθεί» ως «κυνηγοί προσφορών» και το μεγαλύτερο μέρος αυτών περί τους 250.000 – έχουν κατευθυνθεί στην ΑΒ Βασιλόπουλος.

Οι μεγάλες προσφορές στα επώνυμα προϊόντα έχουν μειώσει το τελευταίο διάστημα την απόκλιση που υπήρχε παλαιότερα στις τιμές τους σε σχέση με αυτές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι προμηθευτές προβάλλουν αντιστάσεις στις ισχυρές πιέσεις που δέχονται από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, οι τελευταίες έχουν και άλλες στρατηγικές για να τις μεταπείσουν.

Οπως επισημαίνεται στη μελέτη της IRI, οι λιανέμποροι προχωρούν πλέον σε προωθητικές ενέργειες και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, είτε αυτό αφορά μείωση τιμής είτε αύξηση πωλούμενης ποσότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή