Αποτυχία του ολοήμερου προγράμματος στα Δημοτικά

Αποτυχία του ολοήμερου προγράμματος στα Δημοτικά

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δράση αναλαμβάνουν οι γονείς εκεί που το υπουργείο Παιδείας αδυνατεί να προσφέρει τα προβλεπόμενα στα παιδιά. Φέτος ενισχύεται η τάση γονείς να παίρνουν το παιδί πριν από την ολοκλήρωση του ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία. Αντίθετα, πολλοί το ξαναστέλνουν το ίδιο απόγευμα στο σχολείο για να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους.

Ειδικότερα, η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος είναι στη 1.15 για όλες τις τάξεις. Κατόπιν αρχίζει το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα με λήξη στις 4 μ.μ. Μέχρι τις 2 μ.μ. τα παιδιά έχουν χρόνο για φαγητό, ενώ η επόμενη ώρα αφιερώνεται για προετοιμασία των μαθημάτων και εργασιών της επόμενης ημέρας. Στην τρίτη ώρα μπορούν να γίνουν διδακτικά αντικείμενα (πληροφορική, ξένη γλώσσα, αθλητισμός, εικαστικά, θεατρική αγωγή, μουσική) «που δίνουν την ευκαιρία στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών» όπως λέει η υπουργική απόφαση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πολλοί γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο πρόγραμμα ή τα παίρνουν πριν από την επίσημη λήξη του. Αυτό αποδίδεται σε δύο λόγους: Ο πρώτος σχετίζεται με την υψηλή ανεργία, καθώς πλέον είναι… δυσεύρετες οι νέες οικογένειες με εργαζομένους και τους δύο γονείς. Ετσι ο ένας προτιμά να πάρει το παιδί πιο γρήγορα από το σχολείο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αρκετοί γονείς θεωρούν ότι οι υπηρεσίες του ολοήμερου προγράμματος έχουν υποβαθμιστεί, καθώς οι δραστηριότητες γίνονται υποτυπωδώς ή καθόλου.

Σε αυτό συνηγορεί και η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανέφερε ότι «ο τύπος ολοήμερων σχολείων που εφαρμόστηκε πρώτη φορά φέτος εφαρμόζεται σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων, στην πραγματικότητα, ωστόσο, πρόκειται για λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή του νέου ολοήμερου που προβλεπόταν παλαιότερα. Ο νόμος δεν προβλέπει την οργάνωση ολοκληρωμένων απογευματινών δραστηριοτήτων μετά τη λήξη της πρωινής ζώνης, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά».

Αντ’ αυτού, σε πάρα πολλά σχολεία -και δη της Αττικής- σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων διοργανώνουν δραστηριότητες για τα παιδιά τους το απόγευμα. «Κάθε παιδί πληρώνει έως και 10 ευρώ τον μήνα για ένα δίωρο της εβδομάδας για μουσική, θεατρική αγωγή, μπάσκετ κ.ά.» λέει στην «Κ» γονιός που μένει στη Δυτική Αττική. Οταν μάλιστα το σχολείο είναι μεγάλο, οι απογευματινές δραστηριότητες το κρατούν ανοιχτό για όλο το απόγευμα. Η διαδικασία πρέπει να έχει την έγκριση των σχολικών συμβούλων, αλλά όλοι αναγνωρίζουν τις ελλείψεις των σχολείων και έτσι οι αντιρρήσεις κάμπτονται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή