Η Κίνα λαμβάνει μέτρα για να συγκρατήσει τις εκροές κεφαλαίων

Η Κίνα λαμβάνει μέτρα για να συγκρατήσει τις εκροές κεφαλαίων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα αναχαίτισης των μεγάλων εκροών κεφαλαίων, που επενδύονται στο εξωτερικό, λαμβάνει η κινεζική κυβέρνηση, με στόχο να συγκρατήσει την εξασθένιση του γουάν και να προστατεύσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της. Ανώνυμες πηγές της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, με καλή γνώση των προτάσεων που εξετάζει το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, αποκάλυψαν ότι το Πεκίνο πρόκειται να απαγορεύσει τη σύναψη επενδυτικών συμφωνιών άνω των 10 δισ. δολαρίων στο εξωτερικό, όπως και την ολοκλήρωση εξαγορών και συγχωνεύσεων υψηλότερων του ενός δισ. δολαρίων και επενδύσεις επίσης άνω του ενός δισ. δολαρίων σε ακίνητα άλλων χωρών. «Αυτή είναι μια σημαντική κίνηση», δήλωσε ο Γουάνγκ Τζουν, οικονομολόγος του κινεζικού Κέντρου Διεθνών Οικονομικών Συναλλαγών στη FT.

«Η κυβέρνηση εντείνει τους ελέγχους κεφαλαίων για να αποτρέψει την αποδυνάμωση του γουάν», προσθέτει ο ίδιος.

Το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε πως είναι πιθανό να ισχύσουν τα μέτρα αυτά σε συμφωνίες που έχουν συναφθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μάλιστα, κάποια από αυτά εφαρμόζονται ήδη από την Κρατική Υπηρεσία Συναλλάγματος (SAFE), αλλά άτυπα. Εξετάζει, για παράδειγμα, εμβάσματα που ξεπερνούν τα 5 εκατ. δολάρια. «Προηγουμένως, η SAFE εξέταζε εμβάσματα άνω των 50 εκατ. δολαρίων. Σήμερα το όριο μειώθηκε στα 5 εκατ. δολάρια, ενώ αφορά σε συναλλαγές του εξωτερικού που πραγματοποιούνται σε γουάν ή σε άλλο νόμισμα», επισημαίνει ανώνυμη πηγή σε δήλωσή της στο Reuters.

Ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, της υπ’ αριθμόν 2 ισχυρότερης του κόσμου μετά τις ΗΠΑ, έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας, οι επενδύσεις των Κινέζων στο εξωτερικό έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κινεζικά επιχειρηματικά κεφάλαια, μη συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού κλάδου, έφθασαν τα 146 δισ. δολάρια μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2016, αναφέρουν οι Financial Times. Είναι σημαντικά μεγαλύτερες από επενδύσεις 121 δισ. δολαρίων που είχαν γίνει το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. Ομως οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι μικρό κομμάτι των εκροών κεφαλαίων από την Κίνα. Μη συμπεριλαμβανομένων αυτών, οι εκροές κεφαλαίων διαμορφώθηκαν στα 176 δισ. δολάρια το γ΄ τρίμηνο του 2016.

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα κατακτά την κορυφαία θέση στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες εξαγορές στο εξωτερικό, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Thomson Reuters. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η εξαγορά της ελβετικής εταιρείας σποροπαραγωγής και παραγωγής γεωργικών φαρμάκων Syngenta από την κρατική ChemChina έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Λόγω των μεγάλων εκροών κεφαλαίων για την αποπεράτωση όλων αυτών των συμφωνιών, το κινεζικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 5,8% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Για να συγκρατήσει τη μεγαλύτερη πτώση του ρενμίνμπι, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει πουλήσει δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματά της. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα αυτά είχαν υποχωρήσει στα 3,12 τρισ. δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011.

Η μεγάλη πτώση του ρενμίνμπι οφείλεται σε εκροές κεφαλαίων μέσα από νόμιμα αλλά και παράνομα κανάλια. Υπάρχουν φόβοι, και μάλιστα εντείνονται, για ακόμα μεγαλύτερη έξοδο κεφαλαίων, διότι οι αγορές στοιχηματίζουν σε περαιτέρω πτώση του κινεζικού γουάν, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να την αντιμετωπίσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή