Βρυξέλλες: Δύσκολη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενόψει Eurogroup, απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ

Βρυξέλλες: Δύσκολη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενόψει Eurogroup, απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τόσο γιατί παραμένουν ανοιχτά μία σειρά ζητημάτων με την ελληνική πλευρά, όσο και επειδή, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, για να κλείσει η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο, θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά και ότι οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται σε πολύ θετική ατμόσφαιρα αλλά «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε συμφωνία, καθώς υπάρχουν μία σειρά από θέματα ανοιχτά».

Το βασικό, όμως, πρόβλημα παραμένει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η οποία είναι απαραίτητη για να κλείσει η αξιολόγηση. «Είναι λογικό πως χρειάζεται το ΔΝΤ για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement), καθώς όλοι πρέπει να είναι στην ίδια σελίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οσον αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, την οποία χρειάζεται και το ΔΝΤ για να πάει στο διοικητικό του συμβούλιο, ώστε να αποφασίσει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτή θα προκύψει μετά το τέλος της αξιολόγησης, καθώς πρέπει να ενσωματωθούν μια σειρά από προβλέψεις, όπως αυτές για τα μακροοικονομικά στοιχεία και την ανάπτυξη. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα συμμετάσχει στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι υπουργοί θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και μόνο για το ελληνικό χρέος και όχι τα μεσοπρόθεσμα ή τα μακροπρόθεσμα, τα οποία μετατοπίζονται για αργότερα. 

Σχετικά με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%, αυτός θα πρέπει να τηρηθεί στη βάση της συμφωνίας:

«Είπαμε ότι πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμο διάστημα, άρα όχι ένα με δύο χρόνια, διότι αυτό είναι βραχυπρόθεσμο και όχι 20 -30 χρόνια, καθώς αυτό είναι μακροπρόθεσμο. Θα δούμε», υποστήριξε.

Τέλος, όσον αφορά το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο έκτακτο Eurogroup  μέσα στον Δεκέμβριο σε περίπτωση  που δεν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο, αλλά, όπως ανέφερε, η Ευρωζώνη είναι πάντα ευέλικτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή