Ελάφρυνση χρέους κατά 40 δισ. ευρώ προτείνει ο ESM

Ελάφρυνση χρέους κατά 40 δισ. ευρώ προτείνει ο ESM

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε βάθος δεκαετιών, η οποία θα ανέρχεται στις 21,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή κοντά στα 40 δισ. ευρώ, προβλέπει το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Το εν λόγω σχέδιο έχει συμφωνηθεί να συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

Χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται σχετικό έγγραφο του ESM, αναφέρει πως το όφελος για την Ελλάδα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ανέλθει στις 21,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060. Μετά το δημοσίευμα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 6,5%, πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014. Οπως έχει αποκαλύψει και η «Κ», πρόκειται για ελάφρυνση της τάξης των 40 δισ. ευρώ. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν επεξεργαστεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και ο ESM περιλαμβάνονται:

1. Η μετατροπή των σημερινών κυμαινόμενων επιτοκίων που καταβάλει η Ελλάδα για μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά. Από την παρέμβαση αυτή αναμένεται να προκύψει το μεγαλύτερο μέρος της ελάφρυνσης, καθώς από τη μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά διασφαλίζεται η καταβολή χαμηλότερων τόκων στις επόμενες δεκαετίας, υπό την προϋπόθεση ότι τα επόμενα χρόνια τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται.

2. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ορισμένων δανείων που έχει διαθέσει ο EFSF στην Ελλάδα από τα 28,3 έτη στα 32,5 έτη.

3. Η κατάργηση της «ποινής» που είχε αποφασιστεί να επιβληθεί στα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για να εκπονήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων το 2012. Πρόκειται για «ποινή» ύψους 2% στο επιτόκιο και αυτή δεν θα καταβληθεί το 2017. Η κατάργησή της τα επόμενα έτη αναμένεται να περιληφθεί στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Από τις παραπάνω βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, ο ESM υπολογίζει ότι η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να ανέλθει έως και τα 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2060. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητεί ακόμα μεγαλύτερη απομείωσή του και συγκεκριμένα θέλει η ελάφρυνση να κινηθεί στα επίπεδα των 70 – 80 δισ. ευρώ, για να θεωρήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι ακόμα και το σχέδιο του ESM προσκρούει στις θέσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες θεωρούν πως ήδη οδηγεί σε σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον, στους κόλπους της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η άποψη ότι αν και το σχέδιο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τεχνικά είναι έτοιμο, πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση για να εγκριθεί και πολιτικά. Υπενθυμίζεται ότι η έγκρισή του είχε ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ομως κάποιες χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω σχέδιο ως μοχλό πίεσης προς την Αθήνα για να κλείσει τον τρέχοντα έλεγχο του προγράμματος.

Γι’ αυτό και αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει κάποια ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών που θα αναφέρει πως αποφασίστηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά μία δήλωση ότι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις είναι υπό διαπραγμάτευση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προβλέπεται να εφαρμοστούν έως το τέλος του προγράμματος (μέσα 2018).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή