Εκρηξη οργής δικαστών του ΣτΕ

Εκρηξη οργής δικαστών του ΣτΕ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας προκάλεσαν δηλώσεις και δημοσιεύματα με τα οποία επιχειρήθηκε να προσεγγιστούν με όρους πολιτικής συγκυρίας και πολιτικής αξιολόγησης σημαντικές αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου σχετικά με τους νόμους δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνια), καθώς και το λεγόμενο PSI.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε την έκρηξη των ανώτατων δικαστών, οι οποίοι μέσω της Ενώσεώς τους εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση-απάντηση, ήταν δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, που αξιοποιώντας δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νίκου Σακελλαρίου, ενώπιον της τακτικής γενικής συνέλευσης της Ενώσεως Εισαγγελέων, άφηναν υπόνοιες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ελήφθησαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα μνημόνια και το PSI.

Στη συνέλευση των εισαγγελικών λειτουργών, ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, αναφερόμενος και σε θέματα που χειρίστηκε κατά καιρούς το Δικαστήριο, είπε μεταξύ άλλων «έχουμε τις ευθύνες μας» και προσέθεσε για «τα μνημόνια και το PSI».

Oι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή τις δηλώσεις αυτές και την επέκταση του θέματος από δημοσιεύματα του Τύπου, αντέδρασαν έντονα εκφράζοντας, όπως τονίζουν στην ανακοίνωση της Ενώσεώς τους, «την έντονη δυσαρέσκειά τους και την πλήρη αποδοκιμασία τους», ενώ έκαναν λόγο για «προσπάθεια υποβάθμισης του κύρους του Δικαστηρίου και των λειτουργών, κάμψης του φρονήματός τους, σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής τους και κατά συνέπεια υπονόμευσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό».

Για τις συγκεκριμένες αποφάσεις, για τις οποίες και άλλη φορά έχει μιλήσει ο πρόεδρος του ΣτΕ (είχε μειοψηφήσει ο ίδιος ως μέλος του Δικαστηρίου), οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου επισημαίνουν πως αυτές ελήφθησαν με διευρυμένες πλειοψηφίες και από διευρυμένες συνθέσεις και βασίστηκαν στο Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία.

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι οι αποφάσεις αυτές επικυρώθηκαν δικαστικά με αποφάσεις τόσο του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) όσο και με αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έτσι ώστε να μην καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία για την ορθότητα και τη στέρεη νομική τους βάση.

Η χθεσινή, πάντως, ανακοίνωση των δικαστών του ΣτΕ ήρθε να προστεθεί στις πολλές –τον τελευταίο καιρό– ανακοινώσεις δικαστικών ενώσεων όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης, με τις οποίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δικαστές αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια εμπλοκής τους σε πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικές αξιολογήσεις, εμμένοντας στον θεσμικό τους ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή