Νεκρές 11 μαθήτριες στη νότια Τουρκία

Νεκρές 11 μαθήτριες στη νότια Τουρκία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εξι άτομα τέθηκαν χθες υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές για την πυρκαγιά που προκάλεσε τον θάνατο 11 κοριτσιών και ενός φύλακα σε κοιτώνα σχολείου στην κωμόπολη Καραντάζ της επαρχίας Αδάνων στη νότια Τουρκία. Η φωτιά κατέκαψε το ξύλινο διώροφο κτίσμα τη νύχτα της Τρίτης, προκαλώντας την κατάρρευση της στέγης. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, που εκλέγεται στην περιοχή, ανέφερε χθες ότι η φωτιά μάλλον προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

Η αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση, όμως, κατήγγειλε την έλλειψη ελέγχων σε τέτοια εκπαιδευτικά ιδρύματα, επικρίνοντας την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν, που ευνοεί την ίδρυση σχολείων από θρησκευτικές οργανώσεις, με στόχο την εκπαίδευση και τη στέγαση παιδιών από άπορες οικογένειες χωριών τα οποία δεν διαθέτουν δημόσια σχολεία.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η σχολή ανήκε σε μουσουλμανική θρησκευτική οργάνωση. Η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ελίφ Ντογκάν Τουρκμέν είπε χθες ότι επανειλημμένως κατέθεσε νομοσχέδια με στόχο τη βελτίωση των ελέγχων και επιθεωρήσεων τέτοιων οικοτροφείων. «Το AKP έχει παραδώσει την παιδεία σε θρησκευτικά κινήματα και αιρέσεις. Πετούν τα παιδιά φτωχών οικογενειών στις αγκάλες των αιρέσεων, για να μην κατασκευάσουν οικοτροφεία με κρατικό χρήμα», είπε η κ. Τουρκμέν. Ο δήμαρχος του Καραντάζ δήλωσε χθες στην εφημερίδα Hurriyet ότι η έξοδος κινδύνου του κτιρίου ήταν κλειδωμένη, εγκλωβίζοντας τα θύματα στο φλεγόμενο οίκημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή