Δεν δέχεται πρόσθετα μέτρα η κυβέρνηση

Δεν δέχεται πρόσθετα μέτρα η κυβέρνηση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικά χαρακτηριστικά, τα οποία παραπέμπουν περισσότερο σε σκηνικό σύγκρουσης παρά σε συμβιβασμό με αμοιβαίες υποχωρήσεις, αποκτά η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το ορόσημο της προσεχούς Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, που είχε τεθεί ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ανακοίνωσης μέτρων για το χρέος θεωρείται ήδη ξεπερασμένο από τις εξελίξεις και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης διολισθαίνει σε ένα απροσδιόριστο, χρονικά, σημείο. Κυβερνητικές πηγές εμφάνιζαν χθες μια εικόνα τέλματος στις διαπραγματεύσεις. Η επωδός ότι η δουλειά και οι προσπάθειες θα συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή επαναλαμβάνεται μονότονα, ωστόσο η αισιοδοξία για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μέχρι τη Δευτέρα έχει υποχωρήσει αισθητά.

Είναι δεδομένο ότι με την επιστροφή του κ. Αλέξη Τσίπρα από την Κούβα θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης και των αποτελεσμάτων που είχε ο κύκλος επαφών της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες. Στην κυβέρνηση δηλώνουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν στην απαίτηση για νέα μέτρα μετά το 2018, η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο από την πλευρά του ΔΝΤ. Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν εξαρχής καθιστούν μiα υπαναχώρηση εξαιρετικά δύσκολη, πολύ περισσότερο, μάλιστα, που μέτρα για μετά το 2018 στην ουσία μεταφράζονται ως «τέταρτο μνημόνιο», ανεξαρτήτως του πώς θα μπορούσαν να βαφτιστούν. «Εχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, πολιτική ή οικονομική, για επιπλέον μέτρα μετά το 2018», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Το πολιτικό διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ισχυρό, καθώς εάν υποχωρήσει σε μέτρα για μετά το 2018, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα έχει συμφωνήσει δύο μνημόνια, έχοντας μάλιστα έρθει στην εξουσία με βασική πολιτική θέση την κατάργησή τους.

Ολα αυτά τη στιγμή που μία ακόμη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες (Public Issue) επιβεβαιώνει τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης. Εννέα στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σε θετικές γνώμες με 45% έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα. Και παρά το μπαράζ διεθνών επαφών του πρωθυπουργού και την υπερπροβολή τους από την κυβέρνηση, στην πλειοψηφία τους οι πολίτες (53%) θεωρούν ότι σε σχέση με ένα χρόνο πριν η θέση της χώρας στον κόσμο έγινε πιο αδύνατη.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά στενά και όλες οι ελπίδες στρέφονται σε μια απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων να αναλάβουν να διαχειριστούν το θέμα του ΔΝΤ. «Αυτή τη φορά δεν θα λύσουμε στη δική μας πλάτη το πρόβλημα της Ευρώπης με τη συμμετοχή του Ταμείου», διαμηνύει προς τούτο κυβερνητικό στέλεχος.

Εφόσον δεν προκύψει κάποια θεαματική μεταβολή στα δεδομένα, θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις του πρωθυπουργού στην προσπάθεια αναζήτησης πολιτικής στήριξης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο μετάθεσης στο μέλλον των αποφάσεων για συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο κ. Τσίπρας θα έχει μέσα στο προσεχές διήμερο συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης της UNESCO για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή